latinica  ћирилица
30/07/2024 |  18:07 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Saradnja Srpske i Srbije na najvišem nivou (VIDEO)

Poboljšanje privrednog ambijenta i spoljnotrgovinske razmjene, veće investicije, razvoj industrijskih zona, otvaranje novih radnih mjesta, samo su neki od zadataka koje je ispred sebe na poslovnom forumu u Banjaluci stavila delegacija privrednika iz Srpske i Srbije predvođena resornim ministrima Vojinom Mitrovićem i Andrijanom Mesarović.
Sastanak Dodik - Mesarović - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Sastanak Dodik - MesarovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ovo je nastavak realizacije onoga što je kao zadatak zacrtano Svesrpskim saborom u junu u Beogradu. Naglašeno je da je ekonomski uspjeh Srpske, uspjeh i Srbije. Između ostalog zajednički interes na kome će raditi jeste razvoj Podrinja i unapređenje privrednih potencijala tog kraja. Ovim Srpska i Srbija potvrđuju osim političkih, dobre ekonomske odnose.

Investicije, razmjena dobre prakse i iskustva, teme su poslovnog foruma u Banjaluci. Sastanak 70 privrednika iz Srpske i Srbije, delegacije dva resorna ministarstva i privrednih komora – dokaz opredjeljenosti za još bolje ekonomske odnose i realizaciju zajedničkih projekata sa obe strane Drine. Privrednici iz Srbije zainteresovani su za ulaganje u Srpskoj, a postoji prostor za saradnju.

- Najviše prostora za inapređenje saradnje ima u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji, ali neće biti limitirana - rekla je ministarka privrede Srbije Andrijana Mesarović.

Spoljnotrgovinska razmjena između Srpske i Srbije je veća od 2 milijarde maraka. Samo u prvih šest mjeseci ove godine je 960 miliona. Srbija je prvi spoljnotrgovinski partner,ali i najveći investitor u Srpskoj.

Povoljni poreski uslovi, subvencije za privredu samo je dio onoga čime Srpska može privući buduće ulagače.

Da je saradnja Republike Srpske i Srbije na najvišem nivou u svim oblastima, zaključeno je na sastanku u Palati Republike.

Opredijeljenost za stalno unapređenje i razvoj sveukupnih odnosa je u skladu sa Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Zvaničnici Srpske podsjećaju da je Srbija proteklih godina realizovala brojne projekte u lokalnim zajednicama u Srpskoj i u četiri opštine u Federaciji.