latinica  ћирилица
30/07/2024 |  18:27 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Kada će se pileće meso i jaja naći na policama prodavnica u državama EU? (VIDEO)

BiH će u oktobru uputiti dopis Evropskoj komisiji za proširenje plasmana proizvoda - priplodnih i konzumnih jaja A klase, kao i jednodnevnih pilića.
Јaja - Foto: RTRS
ЈajaFoto: RTRS

Domaći peradari očekuju da izvoz, ako sve bude ispunjeno u planiranom roku, bude odobren od sljedeće godine.

Proces proizvodnje konzumnih jaja prilično je jednostavan, ipak iziskuje posvećenost i trud. Uzgajivači koka nosilja kažu da čak i mali stres može značajno da utiče na proizvodnju.

- Ako su mikroklimatski uslovi zadovoljavajući, ako one imaju mir i dovoljno hrane i vode, negdje na godišnjem nivou oko 85 odsto od broja koka koje imate, imaćete dnevno jaja. Ako imate 10.000 koka, na godinu dana one će vama dati oko 8500 jaja dnevno - rekao je proizvođač Siniša Veljović.

Iz BiH se trenutno izvoze pileće meso i prerađevine, kao i konzumna jaja B kategorije. Naredni koraci jesu izvoz jaja A kategorije, kao i proširenje plasmana proizvoda koji treba da se nađu na policama marketa EU.

- Ovo je naša inicijativa, ovo je preduslov. Kada dobijemo saglasnost za jaja, sljedeća su rasplodna jaja, bilo lake, bilo teške linije, jednodnevni pilići i lake i teške linije, uključujući i osamnaestonedjeljne pilinke - kaže predsjedavajući Koordinacionog odbora za živinarstvo BiH Predrag Milinčić.

Јaja B klase, koja se trenutno izvoze na evropsko tržište, idu u industrijsku preradu. Јedan od uslova za izvoz jeste i kontrola salmonele na svakoj farmi.

- Mi već izvozimo jaja B klase. Šta to znači? Mi faktički jaja naša koja su A klase izvozimo na tržište EU, kao da su jaja B klase, znači da idu u preradu. Zašto da to radimo? Želimo da stvorimo preduslove da naša jaja A klase, koja to zaista i jesu nalaze se na rafama marketa u EU - istakao je Njegoslav Lukić.

Kancelarija za veterinastvo BiH u oktobru bi trebalo da uputi zvaničan zahtjev Briselu, za dolazak evropske veterinarske inspekcije, koja treba da utvrdi ispunjenost uslova za izvoz.

- Ako u oktobru podnesemo taj zahtjev, već sa početkom naredne godine, odmah nakon dobijanja izvještaja, ukoliko ne bude nekih preporuka koje su eliminatorne, mi možemo vrlo brzo, već naredne godine očekivati u prvoj polovini godine početak izvoza - dodao je Lukić.

Izvoz jaja A klase, priplodnih jaja i jednodnevnih pilića, peradarima bi omogućilo proširenje proizvodnje i zapošljavanje većeg broja radnika.