latinica  ћирилица
30/07/2024 |  18:45 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Politički rat "trojke" sa opozicionim partijama (VIDEO)

Politički rat u Federaciji - "trojke" sa opozicionim partijama, SDA, DF-om i Strankom za BiH.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Sve zbog blokade reformske agende. Tranšu od 70 miliona evra iz Plana razvoja za Balkan, u izbornoj godini, aktuelna vlast Federacije je itekako priželjkivala. Pitanje je da li zbog svojih ili zbog interesa građana. Osim navodne borbe za bolji život, zajednički imenitelj i vlasti i opoziciji u Federaciji jesu napori da se Srpskoj i njenim institucijama oduzmu Ustavom garantovana prava da odlučuje.

Od 114 mjera sadržanih u Agendi Mehanizam za koordinaciju usaglasio je stotinu jedanaest. Među preostale 3 je popunjavanje Ustavnog suda sudijama iz RS, na šta Srpska nije pristala, jer je od agende stariji zahtjev iz Srpske, a jednako i uslov EU da se zakonom definiše prisustvo stranih sudija u tom sudu. To i jeste suštinsko pitanje na koje bi i vlast i opozicija u Federaciji rado ponudila rješenje bez Srpske, ali izvjesnost koju uporno negiraju otvorila je poprište na koje su isplivale njihove vlastite slabosti, oličene u 10 kantona. No i dok se peru od vlastitih slabosti, kriva im je Srpska.

- SDA i DF učinili su veliku uslugu SNSD-u koji opstruira izbor sudija Ustavnog suda i etničko glasnje u Direkciji za državnu pomoć i Konkurencijskom vijeću. Mislim da će biti jedino rješenje da ih probamo zaobići - rekao je predsjednik "Narod i pravda", Elmedin Konaković.

To bi značilo zaobići mehanizam koordinacije, na koje je svojevremeno pristala upravo SDA istina na zahtjev HDZ-a koji je želio da u ovom tijelu budu vidljivi i kantoni sa hrvatskom većinom. SDA je to u slačaju odbijanja Agende zaista vrhunski iskoristio.

- Gdje je problem. U tome što oni koji su se borili grčevito za vlast neće da obnašaju vlast. Treba imati hrabrosti da se naprave valjana rješenja koja podrazumjevaju neke kompromise, ali nipošto na uštrb države - ističe predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Na uštrb, kako Izetbegović reče i "države" i građana SDA je i do sada blokirao i blokira mnoge procese. Cilj je jasna, borba za vlast, tvrde iz Naše stranke.

- Ovo je politička odluka donesena da se zaustave sredstva barem do izbora, kako građani ne bi osjetili dobrobit EU - rekla je Sabina Čudić iz "Naše Stranke".

I to što bi eventualno i građani Srpske osjetili dobrobit zabrinulo je federalnu opoziciju, na šta im iz Srpske poručuju da konačno odluče da li mogu prihvatiti Republiku Srpsku kao realnost i hoće li da žive sa nama.

- Očigledno je takmičenje između trojke i SDA ko će više slagati bošnjačko biračko tijelo i ko će im obećati ono što nikada neće moći ostvariti, a to je unitarna, centralizovana BiH - istakao je predsjednik DNS-a, Nenad Nešić.

Tako se, prije ili kasnije, neće moći izbjeći ni dovođenje u zakonske okvire prisustva stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, a tek potom i popunjavanje sudijama iz Srpske, pa i sva druga sporna pitanja o kojima se bez glasa Republike Srpske neće moći odlučivati.

Uzaludni pokušaji bošnjačke dominacije i unitarizacije ili dogovor, stagnacija ili evropski put? Te odluke, pa i krivica za pad Agende oduvjek je u rukama probošnjačkih tzv. patriota.