latinica  ћирилица
30/07/2024 |  21:09 ⇒ 21:09 | Autor: TANЈUG

Libanski šef diplomatije osudio napad Izraela na predgrađe Bejruta

Libanski ministar spoljnih poslova Abdulah Bu Habib izjavio je danas da Liban osuđuje napad Izraela na južno predgrađe glavnog grada, Bejruta, i da će podnijeti žalbu Ujedinjenim nacijama.
Abdulah Bu Habib (foto: EPA/CLEMENS BILAN) -
Abdulah Bu Habib (foto: EPA/CLEMENS BILAN)

 Habib je rekao za Rojters da se nada da bilo koji odgovor libanske militantne grupe Hezbolah, koja ima snage u južnim predgrađima Bejruta, neće izazvati eskalaciju sukoba sa Izraelom.

Meta izraelskog napada je bio operativni šef Hezbolaha Muhsin Šukr, ali on nije ubijen, rekla su dva bezbednosna izvora za Rojters.

Istovremeno, Bijela kuća je saopštila da SAD ne veruju da je rat između Izraela i Hezbolaha neizbežan.

Libanski mediji prethodno su javili da je jedna žena poginula u napadu Izraela na Bejrut, a da je više osoba povrijeđeno, od kojih neke teže.

Vojska Izraela potvrdila je da je izvela napad na Bejrut, a meta napada bio je, kako se navodi, čovek koji je odgovoran za napad na fudbalski teren u selu Madždal Šams naseljenom Druzima na Golanskoj visoravni, kada je ubijeno 12 djece, prenosi Tajms of Izrael.

Ministar odbrane Izrael Јoav Galant je rekao da je Hezbolah napadom na Golansku visoravan "prešao crvenu liniju".

Izrael je u noći između petka i subote izveo vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha u Libanu, nakon što je optužio tu grupu za napad.

Hezbolah je negirao odgovornost za napad, a Izrael je odbacio ta poricanja i najavio da će "snažno" odgovoriti.