latinica  ћирилица
30/07/2024 |  22:13 ⇒ 22:16 | Autor: SRNA

U Evropi aktivan veliki broj požara; Ugrožene kuće, evakuisano stanovništvo

Veliki broj požara aktivni su na jugu Evrope, gdje su gorjele kuće, a u nekim mjestima došlo je i do evakuacije stanovništva.
Požari (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI) -
Požari (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI)

Zvaničnik Agencije za upravljanje kriznim situacijama u Sjevernoj Makedoniji Goran Stojanovski rekao je da je pola zemlje u plamenu, da je vatra zahvatila hiljade hektara, a da snažni vjetrovi otežavaju posao vatrogascima.

U toj zemlji je, nedaleko od grčke granice, izgorjelo pet kuća, a došlo je i do evakuacije stanovnika, rekli su lokalni zvaničnici.

Lokalni mediji prenijeli su da je prekinuto snabdijevanje električnom energijom, te da su u prekidu i telefonske usluge. U požaru na sjeveru juče je izgorjelo još nekoliko zgrada, a jedan muškarac je poginuo.

Na obali Albanije, u gradu Šengđinu, izbio je požar oko hotelskog kompleksa koji je zahvatio borovu šumu, a izvršena je i evakuacija.

Iz Ministarstva odbrane saopštili su da je situacija i dalje problematična, uprkos punoj predanosti.

Bigarski vatrogasci danas su morali da prekinu gašenje požara na planini Slavjanka, nedaleko od grčke granice, nakon što su počele eksplozije mina zaostale iz hladnog rata.

Požar je izbio i na grčkom ostrvu Eviji. Više od 200 vatrogasaca uz podršku helikoptera uspjelo je da obuzda požar, nakon što su vlasti naredile evakuaciju dva sela, saopštila je vatrogasna jedinica.

Premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da se Grčka suočava sa vrlo teškim ljetom, kada je riječ o klimatskim uslovima.

- Pred nama je još težak mjesec - avgust, i očigledno moramo da budemo u visokoj pripravnosti - rekao je Micotakis na sjednici Vlade.

Šumski požari u Grčkoj postali su učestaliji posljednjih godina tokom sve toplijih i sušnijih ljeta koje naučnici povezuju s klimatskim promjenama.

Prošle godine izbilo je više od 8.000 požara, podaci su vatrogasaca.