latinica  ћирилица
31/07/2024 |  07:06 ⇒ 08:05 | Autor: RTS

Peti dan OI - Đoković protiv Kepfera, zgusnut raspored srpskih sportista

Petog takmičarskog dana Olimpijskih igara u Parizu na terene i borilišta će mnogobrojni predstavnici Srbije - streljaši, bokseri, džudisti, plivači...
Novak Đoković (foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON) -
Novak Đoković (foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković u osmini finala olimpijskog turnira igra od 12.00 časova protiv Nijemca Dominika Kepfera.

U 13.30 srpske košarkašice se sastaju sa Kineskinjama.

U 17.00 odbojkašice Srbije igraju protiv Amerikanki, a od 17.15 košarkaši protiv Portorika. Nema odmora ni za basketaše - u 19.05 izazvaće ih Kinezi.

Košarkaši protiv Portotika traže prvu pobjedu na Igrama

Na teren u Lilu danas će i muška košarkaška reprezentacija Srbije, a protivnik u drugom kolu biće od 17.15 Portoriko, selekcija koja se posljednja pridružila grupi C zahvaljujući trijumfu na kvalifikacionom turniru u San Huanu, gdje je pred svojim navijačima u finalu šokirala Litvance i izvadila olimpijsku vizu.

Došli su Portorikanci u Pariz osokoljeni i sa neskrivenim ambicijama, ali ih je u realnost vratio poraz od Јužnog Sudana u prvoj rundi olimpijskog turnira (90:79), zbog kojeg u duel sa Srbijom ulaze pod imperativom pobjede.

Ni srpski košarkaši nemaju pravo na grešku, pošto u prvom kolu nisu uspjeli da pruže značajniji otpor američkom "drim timu". Ubjedljivo su izgubili rezultatom 110:84.

Plasman u četvrtfinale obezbijediće po dvije najbolje ekipe iz svake grupe (A, B i C), kao i dvije najbolje od ukupno tri trećeplasirane selekcije.

Košarkaši, drugo kolo:

Utorak:
Španija - Grčka 84:77 (Grupa A)
Kanada - Australija 93:83 (Grupa A)
Јapan - Francuska 94:90 (Grupa B)
21.00 Brazil - Njemačka (Grupa B)

Srijeda:
17.15 Portoriko - Srbija (Grupa C)
21.00 SAD - Јužni Sudan (Grupa C)

Amerikanke naredna prepreka pred srpskim odbojkašicama

Odbojkašice Srbije takmičenje u Francuskoj nastavljaju danas od 17.00 sati utakmicom protiv nacionalne selekcije Sjedinjenih Američkih Država u drugom kolu grupe A olimpijskog turnira.

Osvajačice srebra u Rio de Žaneiru i bronze u Tokiju pohod ka novoj olimpijskoj medalji, ovaj put sa klupe predvođene Italijanom Đovanijem Gvidetijem, započele su rutinskom pobjedom od 3:0 nad Francuskom, domaćinom olimpijskog turnira.

Ekipa puna talenta i iskustva eventualnom pobjedom nad Amerikankama praktično bi već obezbijedila plasma u nokaut fazu takmičenja, ali neće biti lako protiv odlične reprezentacije koja brani olimpijsko zlato iz Tokija.

Amerikanke su u prvoj rundi uzele samo bod, pošto su izgubile od Kine sa 3:2 i nemaju više prava na grešku.

Plasman u četvrtfinale izboriće po dvije prvoplasirane reprezentacije iz sve tri grupe (A, B i C), kao i dvije najbolje od ukupno tri trećeplasirane selekcije.

Odbojkašice, drugo kolo:

Sreda:
17.00 SAD - Srbija (Grupa A)
21.00 Poljska - Kenija (Grupa B)

Četvrtak:
09.00 Turska - Dominikanska Republika (Grupa C)
13.00 Brazil - Јapan (Grupa B)
17.00 Italija - Holandija (Grupa C)
21.00 Francuska - Kina (Grupa A)

Košarkašice protiv Kine u drugom kolu grupe A

Košarkašice Srbije, bronzane u Rio de Žaneiru 2016. godine, igraju danas od 13.30 utakmicu drugog kola grupe A olimpijskog turnira, a protivnik će biti selekcija Kine.

Srpske košarkašice su nadmetanje u Francuskoj započele pobjedom nad Portorikom u prvom kolu (58:55), mada su dozvolile protivnicama da nadoknade 20 poena zaostatka i, potpuno neočekivano, zakomplikuju završnicu utakmice.

Kina još uvijek ne zna za trijumf i bez bodova je u grupi A. Namučila je Španiju u prvoj rundi, ali ipak upisala poraz - 90:89.

Kineskinje su posljednju olimpijsku medalju (srebrnu) osvojile u Barseloni 1992, a 20 godina kasnije postale su vicešampionke svijeta na Svjetskom prvenstvu u Australiji.

Sistem takmičenja za košarkašice na Olimpijskim igrama isti je kao i za muške kolege - plasman u četvrtfinale obezbijediće po dvije najbolje ekipe iz svake grupe (A, B i C), kao i dvije najbolje od ukupno tri trećeplasirane selekcije.

Košarkašice, drugo kolo:

Sreda:
11.00 Portoriko - Španija (Grupa A)
13.30 Kina - Srbija (Grupa A)

Četvrtak:
11.00 Јapan - Njemačka (Grupa C)
13.30 Australija - Kanada (Grupa B)
17.15 Francuska - Nigerija (Grupa B)
21.00 Belgija - SAD (Grupa C)

Đoković protiv Kepfera nastavlja pohod ka zlatu

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković pohod ka prvom olimpijskom zlatu nastavlja duelom sa Nijemcem Dominikom Kepferom u osmini finala turnira u Parizu. Meč je zakazan kao prvi na Stadionu "Filip Šatrije" i počeće u 12.00 časova.

Kepfer je trenutno 70. igrač na ATP listi, a Srbin ga je pobijedio u njihovom jedinom duelu - na mastersu u Rimu prije četiri godine, kada su, kao što će i danas, igrali na šljaci.

Nijemac je do treće runde olimpijskog turnira stigao trijumfima nad Kanađaninom Milošem Raonićem (2:1) i Mateom Arnaldijem iz Italije (2:1). Posebno uzbudljiv bio je prvi Kepferov meč u Parizu, pošto su sva tri seta riješena u taj-brejku.

Đoković je imao mnogo lakši i mirniji put do osmine finala. Turnir je započeo rutinskom pobjedom protiv Australijanca Metjua Ebdena (2:0), kojem je prepustio samo jedan gem, dok je u drugom kolu savladao Španca Rafaela Nadala, takođe bez izgubljenog seta - 2:0.

Bolji iz duela Đokovića i Kepfera igraće u četvrtfinalu protiv pobjednika meča Sebastijan Baez - Stefanos Cicipas.

Danas na borilištima srpski plivači, bokseri, džudisti...

Strijelci Zorana Arunović i Damir Mikec osvojili su u utorak zlatnu medalju u disciplini deset metara vazdušni pištolj - miks, što je prvo odličje za srpski tim na Olimpijskim igrama u Parizu.

Peti takmičarski dan u prestonici Francuske prilika je za nove uspjehe mnogobrojnih srpskih sportista.

U 9.00 časova na strelište će i treći predstavnik Srbije u streljaštvu - Lazar Kovačević. Pokušaće u kvalifikacijama da se domogne finala discipline malokalibarska puška, trostav. Da bi to učinio, moraće da bude među najboljih osam takmičara.

Poslije dana pauze, Srbija će ponovo imati predstavnika na tatamiju. U 10.00 časova počinju borbe džudista u kategoriji do 90 kg, a Nemanja Majdov će u osmini finala sačekati da dobije protivnika.

Јovana Arsić nije uspjela da prođe u polufinale ženskog skifa, pa će danas od 10.14 veslati u polufinalu C/D, u pokušaju da se plasira u C finale i izbori što bolji konačan plasman u Parizu.

Plivačica Anja Crevar u bazen će poslije 11.46, kada počinju kvalifikacione trke na 200 metara delfin. Predstavnica Srbije plivaće u drugoj grupi. Plasman u polufinale, koje je na programu večeras u 20.45, izboriće 16 najbržih od ukupno 19 takmičarki.

Bokserka Natalia Šadrina, predstavnica Srbije u kategoriji do 60 kilograma, pobijedila je u prvoj borbi u Parizu i izborila plasman u četvrtfinale. Tamo je u 13.08 čeka Kineskinja Јang Venlu.

Basketaši Srbije u utorak su započeli takmičenje u Parizu na najbolji mogući način - pobjedom nad Amerikancima, a večeras će im u 19.05 protivnik biti selekcija Kine.

U 20.48 fokus je ponovo na ringu jer će se Vahid Abasov u osmini finala olimpijskog turnira za boksere u kategoriji do 71 kilograma boriti protiv Britanca Luisa Ričardsona.