latinica  ћирилица
31/07/2024 |  08:01 ⇒ 10:53 | Autor: TANЈUG

Ko je bio Ismail Hanije, ubijeni lider Hamasa?

Politički lider Hamasa Ismail Hanije, koji je ubijen u svojoj rezidenciji u Teheranu, rođen je u izbjegličkom kampu Šati u Gazi 1962, nakon što su njegovi roditelji pobjegli iz grada Askalana poslije stvaranja države Izrael 1948. godine.
Ismail Hanije (Foto:  EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Ismail Hanije (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Hanije je studirao na institutu Al-Ažar u Gazi, a kasnije na Islamskom univerzitetu u Gazi, gdje je diplomirao arapsku književnost, piše Al DŽazira.

Dok je bio na univerzitetu 1983. pridružio se Islamskom studentskom bloku, preteči Hamasa.

U grupi je blisko sarađivao sa suosnivačem Hamasa, šeikom Ahmedom Јasinom, a na funkciju političkog lidera izrabran je 2017, zamijenivši Haleda Mešala, prenosi Tanjug.

Izraelske vlasti nekoliko puta su zatvarale Hanijea, a on je napustio Pojas Gaze 2019, nakon nekoliko atentata i od tada živio u egzilu u Kataru.

U izraelskom napadu na sjevernu Gazu u aprilu, ubijena su njegova tri sina i najmanje troje unuka.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je jutros da su Hanije i njegov tjelohranitelj ubijeni u Teheranu, gdje je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Hamas je ubistvo nazvao "ozbiljnom eskalacijom" i zaprijetio "ratom za oslobođenje Јerusalima".

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, što je često slučaj kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obavještajna agencija Mosad, navodi američka agencija.