latinica  ћирилица
31/07/2024 |  08:03 ⇒ 08:04 | Autor: SRNA

Saobraćaj se odvija bez zastoja

Uz povoljne uslove za vožnju, saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federacija BiH odvija bez zastoja i posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje su u toku radovi.
Stanje na putevima - Foto: RTRS
Stanje na putevimaFoto: RTRS

- Molimo vozače koji putuju na duže relacije da prave češće pauze, posebno u najtoplijem dijelu dana. Budite odmorni kada sjedate za volan i obavezno držite odstojanje između vozila. Apel i za ostale učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise - navode iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Radi postavljanja rasvjete u tunelima "Cera 3" i "Strogonik", na magistralnom putu Brodar - Višegrad 1 izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Planirano je da ovi radovi traju do 25. oktobra.

Zbog deminerskih radova do 2. avguta dolaziće do povremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Teslić u mjestu Rujevica, osim vikenda u vremenu između 7.30 do 13.00 časova, sa povremenom obustavom saobraćaja, svakih 30 minuta i propuštanjem od 15 minuta.

Zbog miniranja terena do 8. oktobra dolaziće do povremene obustave saobraćaja na dionici regionalnoag puta Doboj-Modriča u mjestu Kostajnica, grad Doboj. Saobraćaj reguliše privremeno postavljena saobraćajna signalizacija.

Na dionici magistralnog puta Brodar - granica Srpska/Srbijs /Rudo 1/ u tunelu Trgovišta, izmijenjen je režim saobraćaja zbog izvođenja radova na postavljanju rasvjete. /do 17. septembra/.

Na dionici magistralnog puta Јohovac-Rudanka i Rudanka-Doboj i na dionici regionalnog puta Razboj-Rudanka zbog izvođenja radova na spoju navedenog magistralnog i regionalnog puta, izmijenjen je režim saobraćaja. (Predviđeno je da radovi traju do 14. avgusta.

Zbog radova na postavljanju rasvjete u tunelu "Sijeračke stijene", izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Dobro Polje - Miljevina uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju. /Predviđeno je da radovi traju do 3.
septembra/

Zbog radova na mostu "Bogdanovac" izmijenjen je režim saobraćaja na auto-putu Gradiška-Banjaluka uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju. /Predviđeno je da radovi traju do 4. avgusta/

Na magistralnom putu Gacko-Tjentište u mjestu Sastavci zbog radova, saobraćaj se od 7.00 do 17.00 časova odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom, uz moguće kratkotrajne zastoje.

Zbog radova na rehabilitaciji dionice magistralnog puta Han Pijesak 2 – Sokolac, izmijenjen je režim saobraćaja /do 31. decembra/

Minerski radovi se izvode i na magistralnom putu Sarajevo-Foča,dionica Trnovo-Miljevina u kanjonu rijeke Bistrica do 13. avgusta.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, saobraćaj se odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom. Saobraćaj reguliše privremeno postavljena saobraćajna signalizacija, a brzina kretanja vozila ograničena je na 30 kilometara na sat. Na mostu se zabranjuje saobraćaj za vozila čija dozvoljena masa prelazi 30 tona.

Zbog rekonstrukcije dionice magistralnog puta Brod na Drini /Foča/ - Hum /Šćepan Polje/, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. /do 31. decembra/

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta na Koridoru "Pet ce" od mosta Rudanka /uključujući most/ do tunela Putnikovo brdo 2, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka-Doboj. /Radovi produženi do 31. decembra/

Na regionalnom putu Razboj – Rudanka, na lokaciji prevoj Ljeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Јelaha.

Zbog izvođenja radova na rehabilitaciji magistralnog puta Gradiška – Nova Topola – Klašnice, i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice 1 - Nova Topola izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška - Nova Topola i Čatrnja-Gradiška, takođe je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na regionalnom putu R-459, dionica Stari Ugljevik - Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji. Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran-Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje - Donja Trnova - Glavičice - Mezgraja. Napominjemo da se navedena zabrana saobraćaja ne odnosi na vozila RiTE "Ugljevik".

Izmjena odvijanja saobraćaja na regionalnom putu Teslić 3 - granica Republika Srpska/FBiH /Podjezera/ zbog rekonstrukcije vodovodnog cjevovoda. /do 31. decembra/

Na regionalnom putu Priboj - granica Srpska/FBiH /Šibošnica/, dionica Mačkovac-Piperi zabranjeno je odvijanje saobraćaja za teretna vozila zbog oštećenja mosta u Mačkovcu.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na dionici magistralnog puta Klašnice 2 - Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničkim udarima predmetni nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja.

Na Mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu Brodar - granica Republika Srpska/Srbija /Rudo/ zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na sat.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog uviđaja saobraćajne nezgode koja se tokom noći dogodila na magistralnom putu Ćoralići - Skokovi /od Cazina prema Velikoj Kladuši/ saobraćaj je obustavljen. Za vrijeme obustave vozila se usmjeravaju na lokalnu obilaznicu.

Sanacioni radovi aktuelni su na magistralnim putevima: Vitez-Travnik, Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji VakuF/Uskoplje, foča-Ustikolina i Čevljanovići-Nišići.

Na graničom preelazu Izačić duge su kolone vozila na izlazu iz BiH.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Do kraja avgusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac /na putu Gacko-Nikšić/.

Na graničnom prelazu Karakaj /kod Zvornika/ zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase. Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na novi most "Bratoljub" u Bratuncu i na granični prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti granični prelaz Šepak.