latinica  ћирилица
31/07/2024 |  09:07 ⇒ 09:07 | Autor: SRNA

U nedjelju na Guvnu obilježavanje 29 godina od stradanja u "Oluji"

Kod spomen-obilježja Guvno u Drvaru u nedjelju 4. avgusta, biće služen parastos i položeni vijenci povodom 29 godina od Pogroma "Oluja" kada su u hrvatskoj zločinačkoj vojno-policijskoj akciji ubijeni i protjerani Srbi sa područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.
Guvno-parastos - Foto: SRNA
Guvno-parastosFoto: SRNA

Parastos i polaganje vijenaca na spomen-obilježju Guvno predviđeni su u 11.00 časova.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je da spomen-obilježje Guvno, koje je u obliku krsta, simboliše ukrštanje puteva izbjegličkih kolona Srba iz Dalmacije i Like, te Srba sa područja Livna, Bosanskog Grahova i Drvara.

- Tačno na Guvnu ukrstili su se ti putevi i nastavljen je put dalje u nepreglednim izbjegličkim kolonama ka Republici Srpskoj i Srbiji - podsjetila je Runićeva.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Dokumentaciono-informacinog centra Veritas, tokom "Oluje" iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, od čega 1.236 ili 65 odsto civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

Hrvatska vojska je tokom zločinačke akcije i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.