latinica  ћирилица
31/07/2024 |  10:06 ⇒ 10:14 | Autor: SRNA

Vila Karađorđevića - stub razvoja turizma Romanijskog platoa

Nakon što je Han Pijesak i zvanično proglašen vazdušnom banjom, u ovoj lokalnoj upravi pokrenuli su niz aktivnosti na promociji turizma, kao jedne od razvojnih šansi u mjestu koje se nalazi na oko 1.100 metara nadmorske visine sa najvećom koncentracijom ozona u Evropi, i taj zadatak povjerili novoformiranoj Turističkoj organizaciji ove opštine.
Načelnik opštine Han Pijesak Slobodan Đurić - Foto: SRNA
Načelnik opštine Han Pijesak Slobodan ĐurićFoto: SRNA

Načelnik opštine Slobodan Đurić za Srnu je najavio da će naredne sedmice početi radovi na drugoj fazi Vile Karađorđevića, u koja će, kako kaže, biti pokrivena do jeseni.

Rekonstruisana Vila Karađorđevića će, prema njegovim riječima, biti stub razvoja turizma romanijskog platoa, kao otvoreni kulturno-istorijski i ugostiteljski objekat sa smještajem.

Đurić je izrazio zadovoljstvo što je na Han Pijesku, poslije 30 godina, počeo da radi hotel, a to će, kako je istakao, predstavljati samo jedan od segmenata u turističkoj ponudi ove planinske opštine, na raskrsnici puteva prema značajnim turističkim destinacijama i između dvije velike regije.

Za sanaciju i rekonstrukciju nekadašnjeg hotela na Han Pijesku, istakao je Đurić,sredstva je uložio privatni preduzetnik iz ovog mjesta Mladen Vuković, te otvorio hotel "Vuković" sa 15 soba za goste, dva apartmana, velikom salom za 350 ljudi i perkingom.

U prošloj i proteklom dijelu ove godine započet je, posao sanacije fasada sa termoizolacijama kroz saradnju lokalne uprave i zajednica etažnih vlasnika na stambenim zgradama na Han Pijesku, zašto je u budžetu opštine za ovu godinu predviđeno oko 155.000 KM.

Za realizaciju ovog programa energetske efikasnosti opština Han Pijesak obezbjeđuje 50 odsto sredstava i isto toliko zajednice etažnih vlasnika.

Đurić je istakao da lokalna uprava radi više projekata "za ljepši Han Pijesak, te da se trenutno asfaltiraju ulice u Han Pijesku i Vikend naselju u skladu sa planiranim sredstvima u opštinskom budžetu.

Posebno zadovoljstvo je, kaže, što će u narednih tridesetak dana biti saniran i asfaltiran put dužine 960 metara puta prema Planinskom kampu Јazavčije rupe koji predstavlja prvu priču u oblasti etno i planinskog turizma, u koji dolaze ljubitelji netaknute prirode iz svih krajeva BiH i susjednih država.

Prema njegovim riječima opština Han Pijesak izdvojiće za izgradnju ove lokalne dionice sa 111.000 KM, kao vid pomoći razvoju turizma.

Načelnik je naglasio da je zahvaljujući grupi entizijasta ova lokalna zajednica postala prepoznatljiva i po planinarenju, zaštiti životne sredine i brdskom biciklizmu.