latinica  ћирилица
31/07/2024 |  10:09 ⇒ 10:12 | Autor: SRNA

Luka Bar uništenu opremu prodaje kao otpadno gvožđe, procijenjena šteta 35 miliona evra

Luka Bar objavila je javni poziv u kojem kao otpadno gvožđe prodaje havarisane konstrukcije pretovarnih mostova, utovarnog tornja za žitarice i transportne trake, koji su uništeni u nevremenu početkom jula ove godine.
Crna Gora - Foto: RTRS
Crna GoraFoto: RTRS

Sva tri pretovarna mosta koja su se u Luci Bar srušila usljed jakih vjetrova, bili su visoki više od 30 metara i teži od 400 tona, a procijenjena šteta iznijela je 35 miliona evra, prenose podgoričke Vijesti.

Ponude za kupovinu uništene opreme mogu se predavati do 13. avgusta, a početna cijena po toni gvožđa iznosi 150 evra.

Prema javnom pozivu može se kupiti samo ukupna količina havarisane opreme, odnosno ne postoji mogućnost parcijalne prodaje.

Tačna količina otpadnog gvožđa biće utvrđena vaganjem na licu mjesta uz prisustvo predstavnika prodavca i izabranog kupca.

Vlada Crne Gore usvojila je izvještaj o šteti u kojem je navedeno da Luka Bar sopstvenim resursima ne može da prevaziđe nastalu situaciju, tako da je neophodna pomoć Vlade kako kroz odgovarajuće forme finansiranja urgentnih nabavki, tako i kroz omogućavanje pojednostavljenja administrativnih procedura kako bi se sve što je nužno obavilo u što kraćim rokovima.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva zaduženo je da u saradnji s Ministarstvom finansija i Lukom Bar sagleda sve moguće modalitete kojima se može obezbijediti finansijska podrška namijenjana sanaciji uništene lučke suprastrukture.