latinica  ћирилица
31/07/2024 |  10:50 ⇒ 10:51 | Autor: SRNA

Optužnica za napad iz mržnje na srpske vaterpoliste u Splitu

Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu za napad na vaterpoliste "Crvene zvezde" na splitskoj rivi u februaru 2019. godine i zatražilo zatvorske kazne za sve okrivljene.
Split - Foto: RTRS
SplitFoto: RTRS

U optužnici se navodi da su četvorica osumnjičenih nasiljem na javnom mjestu drugoga doveli u ponižavajući položaj, a krivično djelo počinjeno je iz mržnje zbog nacionalnog porijekla, prenose mediji.

Prvooptuženi Јure G. se dodatno tereti da je vaterpolistu Aleksandra Kralja udario šakom u čelo i lakše ga povrijedio, što je Tužilaštvo u optužnici okarakterisalo kao krivično djelo počinjeno iz mržnje.

Tužilaštvo traži zatvorsku kaznu za sve osumnjičene, za prvooptuženog Јuru G. jedinstvenu kaznu od godinu i 10 mjeseci, a za ostale kazne u rasponu od osam mjeseci do godinu dana.

Četvorica okrivljenih osumnjičena su da su u februaru 2019. godine oko 13.30 časova dogovorno došli do kafića u kojem su sjedili Aleksandro Kralj, Miloš Maksimović i Dušan Vasić, prišli im i napali ih jer su druge nacionalnosti, zlostavljali ih i udarali šakama i nogama nazivajući ih četnicima, a kada su sportisti počeli da bježe, nastavili su da ih jure i nazivaju četnicima.

Kada je Kralj skočio u more, tražili su od njega da skine i preda im odjeću sa klupskim obilježjima, što je on učinio bacivši im crvenu majicu s grbom "Crvene zvezde".

"Dalmatinski portal" prenosi da je Јure G. na ispitivanju u Državnom tužilaštvu priznao da je Kralja udario, drugooptuženi je negirao djelo i nije odgovarao na pitanja, četvrtooptuženi se branio ćutanjem, dok je trećeoptuženi tvrdio da nema nikakve veze sa događajem.

Kralj je u iskazu naveo da nije mogao da zakopča jaknu pa se na njegovoj trenerci vidio grb "Crvene zvezde", da ga je konobar pitao šta mu znači taj znak i da nije htio da ih usluži pa su prešli u drugi kaFić.

Nakon toga došla su četvorica, jedan ga je udario po nosu i rekao mu "ubićemo te četniče".

Kralj je rekao i da su napali njegove saigrače, njega su udarali i vukli za dres tražeći da ga skine, kao i da je pokušao to da učini kako bi ga ostavili na miru, ali da nije uspio.

Više osoba ga je gađalo kamenjem, govorili su mu da je "četnik" i da će ga ubiti, a policija je stigla nakon desetak minuta.

Kralj je zadobio povredu nosa i posjekotinu na nozi, a u Beogradu je na pregledu utvrđeno i da ima blagi potres mozga.

Dušan Vasić je rekao da ih je napalo desetak mladića sa palicama i drugim predmetima.

Hrvatski portal navodi da, iako oštećeni i svjedoci nisu identifikovali napadače, Državno tužilaštvo se poziva na snimke video-nadzora i međusobnu komunikaciju prije i nakon što je krivično djelo počinjeno.

- Svi osumnjičeni su se u vrijeme počinjenja krivičnog djela nalazili u centru Splita. Krivična djela počinjena su na javnom mjestu u centru grada pred mnoštvom šetača i to u odnosu na sportiste koji nisu davali nikakav povod za nasilje, isključivo zbog činjenice da je riječ o osobama druge nacionalnosti prema kojoj okrivljeni osjećaju naglašenu netrpeljivost, koju su u konkretnom slučaju ispoljili tako da su oštećene nazivali četnicima, napali ih i udarali, trčali za njima kada su se dali u bijeg i naposljetku od Aleksandra Kralja, koji je spas od njihovog nasilja zatražio skokom u more, zatražili i dobili klupski dres "Crvene zvezde" - piše u optužnici.