latinica  ћирилица
31/07/2024 |  10:59 ⇒ 10:59 | Autor: SRNA

Intenzivnija Saradnja sa Srbijom u oblasti demografije i zaštiti od nasilja u porodici

Ministarka porodice, omladine i sporta Selma Čabrić rekla je da je demografija jedno od prioritetnih nacionalnih pitanja Republike Srpske i Srbije i da je planirano da se zajedničkim projektima i intenziviranjem saradnje načini iskorak u ovoj oblasti.
Selma Čabrić - Foto: Ustupljena fotografija
Selma ČabrićFoto: Ustupljena fotografija

Čabrićeva je istakla da je jedan od prvih dogovorenih projekata podrška lokalnim zajednicama u oblasti populacione politike i demografije.

- Iako se zakonima propisane mjere pronatalitetne politike realizuju na nivou cijele Republike Srpske, uvijek smo isticali da je izuzetno značajna uloga lokalnih zajednica jer one mogu da modifikuju mjere i prilagođavaju ih potrebama svojih građana kako bi bile efikasnije i dale dobre rezultate. Ovo će biti prilika da kandiduju svoje projekte i da dobiju podršku za njihovu realizaciju - dodala je Čabrićeva.

Ona je pojasnila da će Vlada Srbije pružiti finansijsku podršku za realizaciju ovog projekta, a Republika Srpske će nastaviti da unapređuje mjere populacione politike koje se trenutno realizuju, kao i da radi na programu Demografske obnove.

Saradnja sa Srbijom biće intenzivirana i u oblasti zaštite od nasilja u porodici i to je bila tema o kojoj je razgovarano sa ministrom bez portfelja zaduženim za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena u Vladi Srbije Tatjanom Macura.

- Republika Srpske je bila pionir u definisanju nasilja u porodici kao krivičnog djela čime smo poslali jasnu institucionalnu poruku da imamo nultu stopu tolernacije prema bilo kom obliku nasilja. Ponosni smo na činjenicu da stručnjaci naš Zakon o zaštiti od nasilja u porodici ocjenjuju kao jedan od najkvalitetnijih u regionu, ali ćemo nastaviti da unapređujemo ovu oblast i dragocjena su nam i iskustva Republike Srbije u tom smislu - istakla je Čabrićeva za Srnu.

Prema njenim riječima, Republika Srpska podigla je zaštitu žrtava nasilja u porodici na viši nivo i uvela mjere, poput hitne mjere zaštite i udaljavanja nasilnika iz porodice, koje bi trebalo i preventivno da djeluju na nasilnike, ali važno je pratiti ovu oblast i pravovremeno unapređivati zakonske propise kako bi se broj slučajeva nasilja u porodici sve na najmanju moguću mjeru.

S obzirom na to da su u najvećem broju slučajeva žrtve nasilja žene, Čabrićeva je istakla da je izuzetno značajno ekonomsko osnaživanje žena i u tom smislu će saradnja sa Srbijom biti intenzivirana.

- Želja nam je da se upoznamo sa primjerima dobre prakse koje bismo mogli primijeniti sa krajnjim ciljem da se ženama koje su bile žrtve nasilja pruži mogućnost da nastave život samostalne i ekonomski nezavisne - zaključila je Čabrićeva.