latinica  ћирилица
31/07/2024 |  12:46 ⇒ 15:19 | Autor: RTRS

Građani koji prometuju nekretnine neće više morati donositi uvjerenja o plaćenom porezu

Sporazum o pristupu podacima koji je potpisan između Notarske komore i Poreske uprave Republike Srpske od sutra stupa na snagu, što znači da fizička i pravna lica u Srpskoj za poslove prometovanja nepokretnostima kod notara neće više morati donositi uvjerenja Poreske uprave o stanju poreskih obaveza za nepokretnost.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Notarske komore saopšteno je da aplikacija "Elektronski pristup notara bazama podataka" omogućava svim notarima u Srpskoj direktan pristup sistemu za izvještavanje Poreske uprave, koji se odnosi na "Stanje poreskih obaveza za nepokretnost", kao i u "Izvještaj o suvlasnicima".

- Podsjećamo da je zakonska obaveza svakog poreskog obveznika, koji u toku poreske godine izvrši prenos vlasništva nad nepokretnosti na drugog poreskog obveznika, da izmiri sve dospjele poreske obaveze za tu nepokretnost do dana prenosa vlasništva. Od sutra ispunjenost tog uslova provjerava notar elektronskim putem prilikom sačinjavanja notarske isprave - navodi se u saopštenju.

Predsjednik Notarske komore Republike Srpske Borislav Radić istakao je da je cilj primjene aplikacije da se građanima i pravnim licima koji budu vršili prenos vlasništva nad nepokretnosti olakša poslovanje jer neće morati odlaziti Poresku upravu po uvjerenje o stanju poreskih obaveza za nepokretnost koju prometuju, kao što je to do sada bila praksa.

On je naveo da notar prilikom sačinjavanja isprave direktno izvršava elektronski uvid u evidencije Poreske uprave i prilaže uvjerenje uz ispravu.

- Ukoliko stranka, odnosno poreski obveznik, nije prijavio nepokretnost koja je predmet notarske obrade nadležnoj Poreskoj upravi, neće moći dobiti uvjerenje, te će biti upućen od notara u Poresku upravu da izvrši prijavu nepokretnosti po propisanoj proceduri Poreske uprave - istakao je Radić.

On je pozvao građane, koji to do sada nisu učinili, da prijave svoje nepokretnosti u Poreskoj upravi i da izvrše usklađivanje sa upisanim pravima u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, kako bi mogli koristiti ove nove pogodnosti.

Radić je najavio da će sljedeće aktivnosti Notarske komore biti usmjerene ka ispunjavanju tehničkih preduslova za povezivanje sa evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i potpisivanje sporazuma sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Srpske, da bi se stvorili preduslovi za povezivanje sa Centralnom bazom matičnih knjiga rođenih, umrlih, vjenčanih i državljana.

- Time će građanima procedura obavljanja poslova kod notara biti još efikasnija, a radiće se i na olakšavanju postupka za poslovne subjekte omogućavanjem elektronskog pristupa notara registrima poslovnih subjekata - naveo je Radić.

Na ovaj način notari u Srpskoj približavaju se zemljama iz okruženja i EU, kada je riječ o elektronizaciji notarske službe, dodaje se u saopštenju.