latinica  ћирилица
31/07/2024 |  14:19 ⇒ 15:58 | Autor: RTRS

U Srpskoj povećan broj turista

U Republici Srpskoj povećan je broj turista. U prvoj polovini godine, Srpsku je posjetilo skoro 228.000 gostiju, što je više u odnosu na isti period prošle godine.
Marko Radić, gost Radija Srpske - Foto: RTRS
Marko Radić, gost Radija SrpskeFoto: RTRS

Turistički radnici predviđaju da će broj noćenja biti značajno povećan, s obzirom da će naredna tri mjeseca u oblasti turizma biti najprometnija.

Trebinje, Banjaluka i Foča i ove godine prednjače po broju oranizovanih manifestacija i događaja za privlačenje domaćih i stranih gostiju.

Trebinje je jedna od najposjećenijih destinacija. Iz godine u godinu, ovaj grad obara rekorde u broju dolazaka turista, čak i iz najudaljenijih zemalja, rekao je u emisiji "Zajednički talas" Radija Republike Srpske portparol Turističke organizacije Nikola Kokić.

- I ovih dana izuzetno je velika gužva u Trebinju. Primjetno je to na gradskim ulicama, u trgovinskim lancima i hotelima. Sve je teže u našem gradu doći do slobodnog kreveta, što nam govori da je sezona dobra i da tek dolazi ono najbolje od sezone - mjesec avgust - rekao je Kokić.

U Turističkoj oranizaciji Banjaluke pohvalili su se da ovaj grad više ne odlikuje sezonski turizam, već da je to cjelogodišnja turistička destinacija. Manifestacije, rafting i turizam na otvorenom, turistički su proizvodi koji u najveći grad Srpske privlače goste.

- Sve je više i turističkih ponuda. Nama je posebno drago kada vidimo da se seoska domaćinstva i kuće za odmor pretvaraju u prave ugostiteljske objekte. Sve su brojnije takve ponude, koje su izuzetno zanimljive našim gostima - rekao je u izjavi za Radio Srpske Mladen Šukalo iz ove organizacije.

Na turističkoj mapi Srpske važno mjesto zauzima i Višegrad, sa Andrićgradom i Višeradskom ćuprijom, na prvom mjestu. Ove turističke atrakcije prikukle su goste čak iz daleke Kine i Јapana, rekla je za Radio Republike Srpske Sandra Glodanac iz Turističke organizacije ove opštine.

Poslednjih godina veliki značaj ima i rekreativno-kupališni turizam na rijeci Drini, gdje u ponudi imamo kraće kružne ture od Višeradskog mosta do Andrićgrada.

U ovoj ponudi bitan jerehabilitacioni centar Vilina vlas, koja svake godine bilježi rast dolazaka kako domaćih, tako i stranih turista.

Gostujući u emisiji "Zajednički talas", rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske Marko Radić rekao je da su u prvih šest mjeseci ove godine turisti u Srpskoj ostvarili oko 563.000 noćenja. Pretpostavlja se da je taj broj i veći, s obzirom da se u ovu cifru ne ubrajaju turisti koji borave u privatnom neregistrovanom smještaju.

- Druga stvar jeste siva zona poslovanja, jer nam se ne prijavljuju svi dolasci i noćenja. Tako da, i sa ovim zvaničnim brojkama koje imamo, mi smo u novim rekordima. Ima turista u Srpskoj, dolaze, posjećuju nas, preporučuju... Trebamo time biti zadovoljni, ali moramo i stremiti što boljem sistemu prijave gostiju - istakao je Radić.

Turistička organizacija Republike Srpske najavila je novu kampanju promocije turističke ponude putem bilborda i društvenih mreža pod nazivom "I ovo je Srpska". Na 22 bilborda na ključnim mjestima širom Srpske biće predstavljeni najinteresantniji segmenti turističke ponude.