latinica  ћирилица
31/07/2024 |  15:07 ⇒ 16:43 | Autor: SRNA

Košarac: Centralizacija neće proći dok u institucijama sjedi kadar SNSD-a

Centralizacija BiH neće i ne može proći dok god u institucijama sjedi kadar SNSD-a i koalicionih partnera, istakao je danas zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Govoreći o prijedlogu zaključka za reviziju sporazuma između BiH, Srbije i Hrvatske o policijskoj saradnji koji je predložio ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković, Košarac je ocijenio da su takve ideje neustavne i "van pameti".

- To je proizvod političke potrebe predlagača da proizvede takav odnos da je bilo koja institucija na nivou BiH nadležna, odnosno nadređena institucijama Republike Srpske, Federacije BiH ili kantona, što nije u skladu sa Ustavom - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu i dodao da će se ovo priča "okačiti mačku o rep".

Prema njegovim riječima, ovakav prijedlog pokazuje da Konaković postaje sve radikalniji.

- Ne vidim razliku između njega i lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji žele da se institucije BiH pitaju za sve, što nije u skladu sa Ustavom i zakonima BiH - naglasio je Košarac.

On je naveo da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama neće dozvoliti da se dođe u situaciju da se jačaju neke institucije koje će biti nadređene entitetskim, jer tako ne piše u Ustavu.

- To što neko ima fikciju da od agencije na nivou BiH pravi nadležnu, krovnu organizaciju policijske strukture i da bez toga se apsolutno ne može ništa, ima dovoljno prostora za sanjanje i za neke druge političke aspiracije, ali dok mi sjedimo, ova struktura SNSD i koalicionih partnera, mi to nećemo dozvoliti - naglasio je Košarac.

On smatra da je dobro da postoje oblici regionalne saradnje i da treba da poruke koje posljednjih dana dolaze iz Federacije BiH /FBiH/ prestanu.

- Ovakvom politikom strukture Bošnjaka u institucijama BiH međunarodno predstavljanje i politika BiH postaće potpuno smiješni. Ako to žele, vi znate da mi dajemo doprinos tome - naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, na temelju kapaciteta samog Ustava i nadležnosti BiH postoje dobri pokazatelji koji govore da se može obezbijediti dobra regionalna saradnja, naročito što se tiče mira i stabilnosti.

- Logično da želimo da ojačamo u saradnji sa policijskim tijelima, kako Srbije, tako i Hrvatske. Naravno, postoje sad različiti prevodi, da li neko ima neku administrativnu ulogu ili nema neku administrativnu ulogu i da li je neko pozicioniran u skladu sa nečim političkim ambicijama, to je nešto drugo - naveo je Košarac.

On je pojasnio da su Ustav i zakoni jasno precizirali ovaj sporazum, te da bilo kakva revizija neće dobiti podršku srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama.

- Kad god da to bude ponovno dnevno u redu, dobiće isti odgovor, neće dobiti glas iz Republike Srpske i naravno takva odluka neće, niti takav zahtjev moći biti usvojen na nivou Savjeta ministara - poručio je Košarac.