latinica  ћирилица
31/07/2024 |  15:47 ⇒ 16:18 | Autor: SRNA

Јović: Željeznice Srpske ispunile svoj dio obaveza iz ugovora o restrukturisanju

Preduzeće Željeznice Republike Srpske uspješno je ispunilo svoj dio obaveza iz ugovora o restruktukurisanju ove kompanije i sada predstoje aktivnosti na revitalizaciji željezničke infrastrukure, te vučnih i vučenih kapaciteta u putničkom i teretnom saobraćaju, izjavio je generalni direktor preduzeća Slađan Јović.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Јović je ukazao na potrebu obnove i revitalizacije željezničke infrastrukture, koja je, uprkos pojedinim remontima, zastarjela i dodao da je u tom procesu neophodna podrška Vlade Republike Srpske.

On je naveo primjer Srbije, gdje su željeznice zahvaljujući odličnoj sinergiji sa Vladom postale regionalni brend i sve više se nameću kao ekonomična i prihvatljiva alternativa drumskom saobraćaju.

- Srbija će do kraja godine pustiti u saobraćaj prugu Beograd-Subotica, obezbijedili su putničke garniture vozova proizvedene u Austriji, a na homologaciju čeka i prvi kineski voz - ukazao je Јović.

Prema njegovim riječima, o primjerima dobre prakse razgovaraće se već 11. i 12. septembra u Doboju, kada će "Željeznice Republike Srpske" biti domaćin dvodnevnih željezničkih susreta regije pod nazivom "Јačanje budućih međusobnih odnosa - povezivanje, potrebe i mogućnosti", koji će okupiti predstavnike željeznica iz Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

Јović je naveo da je riječ o prvoj ovakvoj manifestaciji čiji su domaćin "Željeznice Republike Srpske", te istakao da te surete ova kompanija organizaciono spremno dočekuje, zajedno sa gradom Dobojem.

- Programom je predviđeno da se 11. septembra u Galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje organizuje izložba fotorafija Željeznica u Trebinju, Boki kotorskoj i okolini novinara i publiciste Železnica Srbije Јosipa Vebera, a 12. septembra i radni sastanak, te obilazak kapaciteta Željeznica Srpske - napomenuo je Јović.

On je istakao da kod željeznica postoji praksa da se kaže kako pruga nema ni početak ni kraj, jedino što svako održava i upravlja dijelom koji mu pripada, te organizuje transport robe i putnika.

Јović je rekao da su Željeznice Republike Srpske saobraćajno veoma dobro pozicionirane – kod Novog Grada, Šamca i u Brčkom graniče sa Hrvatskom, u Zvorniku sa Srbijom, pa sva roba u tranzitu kroz BiH mora da prođe kroz Republiku Srpsku.

On je istakao da se, uz povoljan saobraćajni položaj, željeznice u Srpskoj moraju podići na mnogo viši nivo kako ne bi zaostali za trendovima u neposrednom okruženju, te poručio da se u tom pravcu, zajedno sa Vladom Republike Srpske, moraju pronaći sredstva za revitalizaciju i obnovu željezničke infrastrukture.

- Pod broj jedan to je koridor Beograd-Zagreb i to je pruga od Dobrljina, Novog Grada prema Banjaluci. Drugi je Koridor 5C, od međuentitetske linije sa Maglajom do Šamca. BiH je zajedno sa Srbijom ušla u program revitalizacije pruge od Doboja, Tuzle do Zvornika, koja jedina nije elektrifikovana, a u Srbiji od Brazine do Rume - naveo je Јović za Srnu.

Prema njegovim riječima, u Željeznicama se prilikom obnove pruga kao prioritetnim rukovode podizanjem bezbjednosti u željezničkom saobraćaju na viši nivo, a potom i da se vrate projektovane optimalne brzine iz ranijeg perioda, koje su do 120 kilometara na čas.