latinica  ћирилица
31/07/2024 |  15:57 ⇒ 16:33 | Autor: SRNA

Košarac: Ozbiljan iskorak na evropskom putu moguć uz primjenu mehanizma koordinacije

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac rekao je danas da je na evropskom putu BiH jedino moguće napraviti ozbiljan iskorak ukoliko u potpunosti bude primjenjen mehanizam koordinacije.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Govoreći o Planu reformi za Plan rasta Evropske komisije, Košarac je naveo da je zabrinjavajuća situacija u Federaciji BiH, gdje su četiri predstavnika kantona zaustavila sav napredak koji je načinio Savjet ministara zajedno sa entitetskim ministarstvima i drugim kantonima, kako bi BiH povukla prvu tranšu iz Plana rasta.

Košarac je naveo da je o ovom problemu razgovarano na današnjoj sjednici Savjeta ministara, dodajući da je vidljivo da u FBiH postoji politički obračun na relaciji SDA-stranke "trojke".

- To pitanje definitivno treba da se riješi u FBiH. Vlast bez obzira na različite političke stavove mora sjesti sa činjeničnim faktorima, to su ta četiri kantona gdje je SDA na vlasti da pokušaju naći rješenje - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, najznačajniji dio aktivnosti sprovođenja reformske agende i usaglašavanja sa pravnom tekovinom EU sprovodi se putem entiteta i kantona, a manji preko zajedničkih institucija.

- Sa tog aspekta ovo pitanje FBiH treba sama da riješi, a da mi nastavimo dalje da tragamo za rješenjima eventualnih nekih drugih otvornih pitanja, kao što su, recimo, zakon o Ustavnom u sudu, prestanak važenja mandata stranim sudijama i neka druga pitanja, kako bismo na kraju implementirali svih 14 ključnih prioriteta - naglasio je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac smatra i da je ovaj saziv Savjeta ministara na temelju potpune koordinacije aktivnosti sa institucijama Republike Srpske i FBiH, putem procesa usaglašavanja i uz potpuno korištenje mehanizma koordinacije napravio ozbiljan iskorak.

- To su verifikovale i neke evropske institucije, sjetimo se izjava koje kažu da je urađeno mnogo više nego prethodnih 10 ili ne znam ni ja koliko godina- rekao je on i dodao da je evidentno da je došlo do zastoja na evropskom putu BiH.

Košarac je naveo da je osnovni razlog za to što je suverenitet unutrašnjeg dijaloga i dogovora političkih aktera predat ambasadoru SAD u BiH Majklu Marfiju i Kristijanu Šmitu.

On je naveo da su to uradile strukture iz FBiH i podjsetio na sporazum iz Laktaša, koji je jasno mapirao šta se u koje vrijeme radi, koji propisi se donose i u kojem vremenu.

- Sjetimo se situacije kada u jednu od institucija FBiH ode Marfi i kaže ovo je vaša agenda. To ne može uraditi Republici Srpskoj. Mislim da je ta zarobljenost prema stavovima Marfija i Šmita ključan problem zastoja BiH na evropskom putu - rekao je Košarac.

Govoreći o tački dnevnog reda koja se odnosila na zahtjev zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu Zorana Galića za razrješenje, Košarac je rekao da je zaključak Savjeta ministara da ona tijela koja predlažu i sprovode postupak imenovanja prvo daju svoj stav o ovom pitanju.

- Iznenađeni smo načinom kako je to nekom brzinom došlo na Savjet ministara i cijenimo da Nezavisni odbor mora donijeti svoj stav - naveo je Košarac.