latinica  ћирилица
31/07/2024 |  16:11 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Radovi na autoputu Koridor 5C kod Doboja u punom intenzitetu (VIDEO)

U punom su intezitetu radovi na autoputu Koridor 5C kod Doboja. Dobojska obilaznica duga je 5,6 kilometara i najzahtjevnija je dionica puta kroz Republiku Srpsku.Osim mostova, vijadukta, grade se i dva tunela u dužini od 1.200 metara.
Koridor, radovi - Foto: RTRS
Koridor, radoviFoto: RTRS

Izgradnju zahtijevne dionice zbog brojnih objekata, dodatno usložnjava geologija terena. Zemljani radovi trebali bi biti završeni u naredna dva do tri mjeseca, nakon čega će se raditi sitem odvodnje i gornji sloj puta. Na gradilištu svakodnevno više desetina mašina i 250 radnika.

- Najzahtjevniji je ovaj dio posla koji mi radimo, bušenje i težak je posao i dosta prašine. Bušimo trenutno drenažne cijevi - rekao je radnik na gradilištu Nenad Јović.

Najveći izazov za građevinare su tuneli u dužini oko 1.200 metara. Paralelno se radi iskop na obe tunelske cijevi. O zahtjevnosti dionice govori i to da je neophodno da se iskopa više od dva miliona kubika zemlje, obezbijedi više od 500 hiljada kubika nasipa i 100 hiljada kubika betona.

- Tunel je najzahtjevniji, prvo se moralo uraditi probiti tunel, da se uradi primarna podzida tunela, nakon toga slijedi sekundarna obloga tunela. Očekujemo da bi krajem septembra mogli da krenemo sa sekundarnom oblogom i nakon toga oprema puta, a najviše opreme ima u tunelima zbog svoje dužine - naveo je predstavnik izvođača radova "Integral inženjering" Marko Salapura.

Obilaznica oko Doboja druga je dionica Koridora 5C koja se gradi u Srpskoj. Planirano je da bude završena do kraja iduće godine. Zbog nepredviđenih radova, vrijednost investicije će biti značajno veća od prvobitno ugovorene.

- Prvobitna projekcija je bila 93 miliona. Sada je već ona povećana na 105 miliona, ali da objasnim o čemu se radi. Prvobitnom projekcijom nisu bile predviđene ovdje naplatne kućice, zato što je taj projekat rađen prije 15-ak godina. Posmatrao je Autoputeve kao jedno preduzeće unutar BiH, nije posmatrao kao dva entitetska preduzeća i mi smo onda ovdje morali da gradimo dodatne objekte, morali smo da pravimo naplatne kućice - istakao je direktor Autoputeva Republike Srpske Nedeljko Ćorić.

Postojeća mreža autoputa u Republici Srpskoj duga je 112. a po završetku pet projekata koliko se trenutno radi, biće proširena za novih 120 kilometara. Primarni cilj je povezivanje autoputem Banjaluke sa Beogradom.