latinica  ћирилица
31/07/2024 |  16:20 ⇒ 16:22 | Autor: sputniknews.com

Ministarstvo spoljnih poslova Irana: SAD saučesnik u likvidaciji lidera Hamasa

Sjedinjene Američke Države su saučesnici u likvidaciji lidera političkog krila Hamas Ismaila Hanijea u Teheranu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Irana.
Protesti zbog ubistva Ismaila Hanijea (Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Protesti zbog ubistva Ismaila Hanijea (Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

- Ubistvo Hanijea je dio plana Izraela za genocid nad palestinskim narodom i ima za cilj da pojača nestabilnost na Bliskom istoku - ističe se u saopštenju iranskog resora objavljenom na Telegram kanalu.

Prema saopštenju, ubistvo lidera Hamasa predstavlja kršenje međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

- Ovaj teroristički akt nije samo grubo kršenje principa i normi međunarodnog prava i Povelje UN, već i ozbiljna prijetnja međunarodnom miru i regionalnoj bezbjednosti - naglašava iransko Ministarstvo.

U saopštenju se ističe da Iran apeluje na međunarodnu zajednicu da reaguje na likvidaciju lidera Hamasa i naglašava da islamska republika ima pravo da "odgovori na ovaj zločin".

Prethodno, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da Sjedinjene Američke Države nisu umiješane ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea i ponovo istakao važnost prekida vatre u Gazi.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je jutros da su Hanije i njegov tijelohranitelj ubijeni u Teheranu, gdje je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana.