latinica  ћирилица
31/07/2024 |  16:30 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Prva skijaška dvorane na Balkanu gradi se na Ravnoj planini (VIDEO)

Uz projekte na Јahorini i Ravna planina nastavlja sa proširenjem turističke ponude. Predstavljen je početak izgradnje prve skijaške dvorane na Balkanu čija će prva etapa koštati 20 miliona evra, a koja će se prostirati na 16.000 metara kvadratnih. To će skijašima na Ravnoj planini omogućiti nesmetano skijanje tokom cijele godine a rok za izgradnju dvorane je pet godina.
Ravna planina - Foto: RTRS
Ravna planinaFoto: RTRS

Ideja o projektu koji omogućava skijanje tokom cijele godine nezavisno od godišnjih doba i vremenskih uslova javila se zbog klimatskih promjena koje su uticale na zimski turizam. Dvorana će se snabdijevati iz obnovljivih izvora energije. Imaće 350 metara dugu skijašku stazu, te visinsku razliku od 100 metara.

- Imamo namjeru da kompletiramo ovo skijalište odnosno izletište da ski dvorana ne bude samo skijaški cilj nego ako je ljetna sezona pa da i tu imamo skijanje znači obogatićemo ljetnu sezonu imaćemo i jedno i drugo - poručio je Veljko Golijanin, direktor Ski centra Ravna planina.

Skijaška dvorana prostiraće se na 16 hiljada kvadrata. Imaće skijašku stazu, snježni park, stazu za ski-trčanje, sankalište i park za bebe.

- Dodatni sadržaj turističke ponude opštine Pale. Sama činjenica da će projekat koštati 20 miliona evra u prvoj fazi čija će izgradnja trajati pet godina govori o vrijednosti tog projekta ali na taj način će biti upotpunjena turistička ponuda ovog dijela - istakao je Boško Јugović, načelnik opštine Pale.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, želi da ovaj objekat radi 365 dana u godini.

- Ubjeđen sam da će da radi 365 dana godišnje i ubjeđen sam da će nakon ove prezentacije bez problema doći do finansijera koji će biti spremni da budu partneri gospodinu Golijaninu - rekao je Ćosić.

Predstavnici OC Јahorina podržali su izgradnju skijaške dvorane na Ravnoj planini i najavili skoriji početak izgradnje gondole Јahorina - Ravna Planina - Pale, koja će Srpsku upisati u mapu najrazvijenijih skijaških centara u regionu.