latinica  ћирилица
31/07/2024 |  16:31 ⇒ 17:45 | Autor: sputniknews.com

Iran najavljuje specijalne operacije, podignuta crvena zastava

Iran će na ubistvo šefa politbiroa Hamasa Ismaila Hanije odgovoriti izvođenjem specijalnih operacija koje imaju za cilj da "izazovu duboko kajanje", saopštila je misija Irana pri UN.
Protesti zbog ubistva Ismaila Hanijea (Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Protesti zbog ubistva Ismaila Hanijea (Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

- Reakcija na ubistvo će biti specijalne operacije – koje će biti odlučnije i usmjerene na izazivanje dubokog kajanja kod zločinca - navodi se u saopštenju misije na svojoj stranici na društvenoj mreži Iks.

Iznad džamije DŽamkaran u Iranu podignuta je crvena zastava u znak osvete za ubistvo Ismaila Hanijea.

Izraelska vojska izvela je u utorak vazdušni napad na južno predgrađe libanske prestonice Bejrut u pokušaju da eliminiše visokog komandanta Hezbolaha, koga optužuje za umiješanost u granatiranje Golanske visoravni, gde je u subotu poginulo 12 pripadnika lokalne zajednice Druza, među kojima je bilo i djece.

Hezbolah negira bilo kakvu krivicu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je napade Izraela na Liban kršenjem međunarodnog prava.

Palestinski pokret Hamas u srijedu je saopštio da je lider političkog krila Hamasa Ismail Hanije poginuo u izraelskom napadu na njegovu rezidenciju u iranskoj prestonici Teheranu, gde se nalazio kako bi učestvovao na inauguraciji novog iranskog predsjednika.

Pokret je za njegovu smrt okrivio Izrael i Sjedinjene Američke Države i saopštio da napad neće ostati bez odgovora.