latinica  ћирилица
31/07/2024 |  16:35 | Autor: SRNA

Konaković se zalaže za reviziju svih 25 sporazuma o policijskoj saradnji

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je danas da se zalaže za reviziju svih 25 sporazuma o policijskoj saradnji koje BiH ima sa drugim zemljama, s akcentom na sporazume sa Srbijom i Hrvatskom.
Elmedin Konaković - Foto: RTRS
Elmedin KonakovićFoto: RTRS

Konaković je rekao da su samo tri ministra na današnjoj sjednici Savjeta ministara glasala za njegov zaključak da Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara i resorni ministar krenu u reviziju ovih sporazuma.

On je istakao da je saglasan sa ministrima iz Republike Srpske koji kažu da su sporazumi o policijskoj saradnji u skladu sa Ustavom i zakonima, ocijenivši da se time potvrdilo da oni koji su potpisivali takve sporazume dali pravo kantonima i entitetima da zaobilaze zajedničke institucije.

Govoreći o tom sporazumu sa Srbijom, Konaković je rekao da su osnovni razlog zbog kojih je tražio prekid policijske saradnje presude međunarodnih sudova u slučajevima "Stanišić", "Simatović" i drugih.

On je istakao da u "tu Srbiju i u takvu policiju ne vjeruje sve dok osporavaju suverenitet BiH", kao što još ne vjeruje ni Hrvatskoj, uz napomenu da su "na putu nekog uspostavljanja pomirenja".

Kada je riječ o zahtjevu za razrješenje Zorana Galića sa mjesta zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu, Konaković je rekao da je Savjet ministara taj zahtjev dobio 15 minuta prije današnje sjednice, bez stava Nezavisnog odbora i stava Ministarstva bezbjednosti.

On smatra da je logično da se traže pravna pojašnjenja jer ako ga ne razriješe ostade bjegunac drugi čovjek SIPA, a ako ga razriješimo onda mu se udovoljava.