latinica  ћирилица
31/07/2024 |  17:19 ⇒ 17:32 | Autor: TANЈUG

Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o zaštiti prava i budućnosti srpskog naroda (VIDEO)

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.
Skupština Srbije (foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr) -
Skupština Srbije (foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr)

Za Deklaraciju je glasalo 139, protiv je bilo devet, niko nije bio uzdržan, a šest poslanika nije glasalo.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su, u okviru Svesrpskog sabora u Beogradu, 8. juna, predlog Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, u kojoj se konstatuje da srpski narod predstavlja jedinstvenu cijelinu, da je Kosovo i Metohija neotuđivi dio Republike Srbije, jedna od odrednica nacionalnog identiteta Srba, kao i da se ne podržava rezoluciju o Srebrenici.

Deklaracija sadrži 49 zaključaka, stavova i ciljeva koje je u dobroj veri i u cilju očuvanja mira, stabilnosti, nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta, kao i u cilju intenziviranja i produbljivanja saradnje i međusobne zaštite usaglasio Svesrpski sabor srpskog naroda Srbije i Srpske.

U prvih nekoliko tačaka Deklaracije navode se detalji o tome ko čini i ko konstituiše Svesrpski sabor.

Svesrpski sabor odbacuje razne nametane prefikse koji su dodavani ispred imenice "Srbi", jer, navodi se, pripadnici srpskog naroda imaju pravo da se nazivaju Srbima, ma gdje trenutno živjeli.

Zaključeno je da će Svesrpski sabor biti održavan svake dvije godine, kao i da se očekuje puna realizaciju procesa nacionalnog pomirenja i prevazilaženja istorijskih podela unutar srpskog naroda.

Preporučuje se institucijama Republike Srbije i Srpske da djeluju jedinstveno i koordinisano i da ulože napore da bi se zaustavila asimilacija Srba u državama regiona, ali i širom svijeta.

Svesrpski sabor naglasio je da je Republika Srpska jedinstven i nedeljiv ustavnopravni subjekt koji samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije u skladu sa Ustavom BiH - Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma i čija teritorija ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona Republike Srpske.

U dokumentu se navodi i da Svesrpski sabor podržava napore Republike Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, garantovanih međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 i drugim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kao i pravo i dužnost Republike Srbije da se posveti opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su 8. juna u Beogradu, u okviru Svesrpskog sabora, Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Taj dokument Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 3. jula.