latinica  ћирилица
31/07/2024 |  17:54 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Nastavlja se problem sa vodosnabdijevanjem na Manjači (VIDEO)

Nastavlja se problem sa vodosnabdijevanjem na Manjači. Pojedina sela vodu nemaju više od mjesec dana. Ispaštaju ljudi, ispaštaju životinje ali se rješenje još ne nazire. Nema ni direktora Vodovoda Aleksandra Zolaka koji se od početka suše u banjalučkim selima ne oglašava. Glasni su samo da je potreban kredit. Rješenje bez kredita, u rebalansu budžeta, vide u skupštinskoj većini.
Manjača - Foto: RTRS
ManjačaFoto: RTRS

U zaseoku Gajići na Manjači, vode nema mjesec dana. Iako se povremeno pojavi voda je mutna, nije za piće, a ni stoka je neće da pije, priča  Dragica Milekić. Kaže da više nema kome da se obrati, jer u Vodovodu nije naišla na razumijevanje.

Ovako izgleda voda na pojedinim pumpnim stanicama. Od junski protesta, za oko 65% stanovika Stričića, uredno je vodosnadbijevanje ali problem im je kvalitet vode.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Rade Božić kaže da su pojedini stanovnici dobili besplatne vaučere za priključak , ali vode u tim cijevima nema.

- Tehnički nije ispravna, niko nas od nadležnih nije upozorio na to, nego uzmu uzorak i kažu da je ok, a nije u redu - rekao je Božić.

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković u nekoliko navrata obišao je stanovnike Manjače i sela u kojima nema vode. Na ove probleme upozoravao je rukovodstvo Vodovoda i gardsku adiminstraciju. Problem još nije riješen iako smo na terenu zatekli radnike Vodovoda. Ninković još jednom poziva direktora iz klimatizovane kancelarije da izađu na teren i uvjere se u stvarno stanje i probleme sa kojima se suočavaju mještani Manjače.

- Prije dva dana sam pitao gradonačelnika i direktora Zolaka, da li uopšte znaju šta se dešava ovdje i ko je presjekao cijevi i kako su spojene da građani mogu da očekuju kvalitet vode zdrav za piće - istakao je Ninković.

Na ovo odgovora nema, ali ponovo ima priča o kreditu od 10 miliona maraka. I to je jedino rješenje za gradskog menadžera Bojana Kresojevića.

- Rebalansom nije moguće riješiti ovaj problem jer je potrebno obezbijediti 10 mil. jer u tom rebalnsu imamo 23 miliona KM starih kredita a nemamo novih kredita da napunimo budžet - dodao je Kresojević.

Predsjednik Skupštine, danas je posjetio i izvorište Banjica za koje je, prije tri mjeseca, izdvojeno milion maraka kako bi se uradila rekonstrukcija mreže i povećao broj pumpi. Ali do danas ništa nije riješeno.

- Pa se onda pitam da li ovih 10 miliona koji oni traže za Tunjice 1 i 2, da li će se isto ovako desiti da ćemo se zadužiti a onda oni tih 10 miliona preusmjere u druge projekte - naveo je Ninković.

Da li će i kada ovi problemi biti riješeni pokušali smo odgovor dobiti od prvog čovjeka Vodovoda, Aleksandra Zolaka. Јedini odgovor koji smo dobili jest da je na sastanku i da se na posao neće vratiti do kraja radnog vremena!