latinica  ћирилица
31/07/2024 |  18:14 | Autor: TANЈUG

Slovenija: Rusi koji su priznali da su špijuni osuđeni na zatvorske kazne

Dvoje Rusa koji su uhapšeni u Sloveniji krajem 2022. pod optužbom za špijuniranje, priznali su krivicu na tajnom suđenju pred ljubljanskim okružnim sudom i osuđeni su na po godinu i sedam meseci zatvora, potvrđeno je danas iz tog suda.
Slovenačka policija (FOTO: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Slovenačka policija (FOTO: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Agencija STA prenosi da će oni biti dio razmjene zarobljenika između Rusije, SAD, Njemačke i Bjelorusije. U pitanju su muškarac i žena koji imaju argentinsko državljanstvo, a uhapšeni su u decembru 2022.

Oni su se predstavljali kao Ludvig Giš i Marija Rosa Majer Munjoz, dok su njihova prava imena Artem Dulcev i Ana Valerevna Dulceva i operativci su elitne ruske obavještajne službe SVR, prenio je u junu Volstrit DŽurnal, pozivajući se na slovenačke i zapadne obavještajne zvaničnike.

Njihova meta u Sloveniji bila je Agencija EU za saradnju energetskih regulatora čije sЈedište je u Ljubljani. Kako su mediji prenijeli, Rusi najvjerovatnije neće odslužiti kazne u Sloveniji i mogli bi biti dio šire razmjene zatvorenika između više zemalja.

Među imenima koja se pominju, razmjenom bi mogao biti obuhvaćen Vadim Krasikov, operativac ruske Federalne službe bezbjednosti FSB koji je na izdržavanju doživotne kazne zatvora u Njemačkoj zbog ubistva čečenskog komandanta Zelimkana Kangošvilija u Berlinu 2019, kao i američki novinar Evan Gerškovič koji je zbog vojnoindustrijske špijunaže u Rusiji osuđen na 16 godina zatvora.

Osuđeni ruski špijuni mogli bi biti izručeni Rusiji, koja bi onda u zamjenu za njih predala zatočene državljane drugih zapadnih zemalja, navodi STA.