latinica  ћирилица
31/07/2024 |  18:50 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Srpska rampa za Konakovića; U Savjetu ministara osujećen pokušaj ukidanja ovlašćenja MUP-a Srpske (VIDEO)

Nema ništa od centralizacije BiH i ukidanja ovlašćenja MUP-u Republike Srpske – jasno su ovo rekli Elemdinu Konakoviću srpski ministri u Savjetu ministara. Konakovićev pokušaj da zaključkom ospori, odnosno zatraži reviziju sporazuma o policijskoj saradnji sa Srbijom i Hrvatskom je propao, jer su za njega glasali samo bošnjački ministri.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Pokušajem da na dnevni red stavi reviziju sporazuma o policijskoj saradnji, Konaković želi da centralizuje BiH i ukine ovlašćenja MUP-u Srpske, ali to su samo njegovi pusti snovi, jasni su srpski predstavnici u Savjetu ministara.

- Ne vidim da bilo šta treba mijenjati, evo da poručim gospodinu Konakoviću nema ništa od centralizacije BiH, nema ništa od ukidanja ovlašćenja MUP-u Republike Srpske - rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

Konakovićeve ideje su proizvod neke političke potrebe da se napravi takav odnos da je bilo koja institucija na bh nivou nadređena instucijama entiteta ili kantona što nije u skladu sa ustavom, ocjenjuje Staša Košarac.

- Centralizacija ne može proći dok god u institucijama sjede kadrovi SNSD-a i naši koalicioni partneri - istakao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Za svoje neustavne ideje sam Konaković ne zna da li da više krivi prethodne bošnjačke politike ili zato što su, kako kaže, Košarac i Nešić branili prava entiteta, a HDZ prava kantona.

- Јako mi je žao što kolege ne shvataju, što se nisu danas složile da treba da vratimo nadležnosti institucijama BiH. Јa se s njima slažem, kad oni kažu da je ovo ustavno i zakonito – istakao je Konaković.

Kaže Konaković da se zalaže za reviziju svih 25 potpisanih sporazuma koliko ih ima BiH, ali da su mu akcenat Srbija i Hrvatska, jer, kako kaže, ne vjeruje njihovim policijama. Trn u oku posebno mu je Srbija.

- Ne može on da govori u ime BiH, on se zaletio i zanio se sa tim stvarima. Da oni drže lekciju Srbiji to je potpuno neprihvatljivo, da ne poštuju sporazume koje Srbija ima sa BiH isto tako neprihvatljivo, da prave ujdurmu i opšti napad na Srbiju i njenog predsjednika to je činjenica, ali to čine svjesno, oni žele da smanje ili da pridobiju pažnju prije svega Amerikanaca - naveo je predsjednik Srpske Milora Dodik.

Žučna rasprava o Konakovićevom pokušaju centralizacije BiH održana je u sali zgrade zajedničkih institucija u kojoj se inače održavaju sjednice Savjeta ministara, iako se razmatralo da zbog loših uslova ona bude održana u klimatizovanoj sali Ministarstva spoljne trgovine. Međutim, protokol je tražio da se iz te sale ukloni zastava Republike Srpske, na što resorni ministar nije pristao.

- Moj odgovor bio je potpuno jasan, nikada neću, tamo gdje sjedim ja, a predstavljam Republiku Srpsku i srpski narod će stajati zastava Republike Srpske - dodao je Košarac.

Veliku pažnju izazvao je i lični zahtjev zamjenika direktora SIPE Zorana Galića, koji je u bjekstvu, da bude razriješen sa funkcije, jer je stekao uslove za penziju. Zahtjev je upućen posredstvom advokatske kancelarije i biće upućen Nezavisnom odboru bh parlamenta na hitno izjašnjenje.