latinica  ћирилица
31/07/2024 |  18:53 ⇒ 22:00 | Autor: RTRS

Požari na hrvatskom primorju za sada pod kontrolom (VIDEO)

Požari koji su harali hrvatskim primorjem za sada su stavljeni pod kontrolu. Mještani i brojni turisti u strahu su od mogućeg vjetra i širenja vatre. Najkritičnije je bilo na području Makarske i Tučepa. Vatrena linija juče je bila čak 18 kilometara. Izgorjeli su objekti, automobili, šuma, a dijelovi primorja nisu imali struju.
Kanader - Foto: RTRS
KanaderFoto: RTRS

U Federaciji požari na području Mostara. U Drvaru je lokalizovan.

Požarišta su aktivna i na granici Srbije sa Sjevernom Makedonijom, u Crnoj Gori, Grčkoj, Albaniji, Bugarskoj.

Nakon dva dana u drvarskom selu Poljice požari lokalizovani i za sada ne prijeti stanovnicima i imovini. Međutim buknuo je novi u selu Kamenica. Veliki problem je nedovoljna, stara i dotrajala oprema, ali i ljudstvo. Požare gase samo dva vatrogasca Civilne zaštite opštine Drvar i radnici Šumarije.

Sada bi u gašenju požara dobro došao helikopter iz Srbije ali i to su, kažu mještani, političari iz Federacije morali ispolitizovati ne mareći za ljude.

Ovako je sinoć bilo na području Tučepa, poznatom hrvatskom turističkom mjestu. Sve je gorjelo,t rava, šuma, vozila. Dio požara se proširio na teško pristupačan teren na području Parka prirode Biokovo. Mještani i turisti u panici napuštali su kuće.

Policija je saopštila da je požar na području Gornjih Tučepa izazvao je pčelar koji nije ugasio žar iz dimilice. Danas situacija mnogo bolja. Vatrogasci i dalje rade bez predaha.

Požar se postepeno lokalizuje i u Sutomoru u Crnoj Gori. Borba sa požarom vodi se kod Bujanovca u blizini manastira Prohor Pčinjski. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uputilo je dva helikoptera kao pomoć u gašenju ovog požara.
Požar se proširio iz pravca Sjeverne Makedonije gdje je jedan čovjek poginuo.