latinica  ћирилица
31/07/2024 |  20:56 ⇒ 20:56 | Autor: sputniknews.com

Ukrajina neće obnoviti tranzit ruske nafte u Slovačku i Mađarsku

Ukrajinske vlasti neće obnoviti tranzit ruske nafte u Slovačku i Mađarsku, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.
Gasovod (Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI, ilustracija) -
Gasovod (Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI, ilustracija)

Šmigalj je rekao da je obavio nekoliko rundi razgovora sa premijerom Slovačke Robertom Ficom u vezi sa energetskom bezbjednošću zemalja, između ostalog, razgovarali su o tranzitu ruske nafte preko Ukrajine.

- Sankcije koje je uveo Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine ne predstavljaju prijetnju energetskoj bezbjednosti Slovačke i Evrope u cijelini, zbog čega njihovo ukidanje nije predmet razgovora. Shodno tome, imamo potpuno razumijevanje Brisela o ovom pitanju - napisao je Šmigalj na svom Telegram kanalu.

Slovačka i Mađarska su se prošlog ponedejljka obratile Evropskoj komisiji zbog zaustavljanja tranzita nafte ruske kompanije Lukoil preko Ukrajine.

Komisija je u sredu odložila razmatranje ove žalbe zbog toga što su navodno tražene dodatne informacije.

Evropska komisija je 5. decembra 2022. godine, u okviru sankcija Rusiji, zabranila morske isporuke ruske nafte u zemlje EU, ali su Mađarska i Slovačka obezbijedile pravo da rusku naftu dobijaju naftovodom do kraja 2025. godine. Ova klauzula je izazvala aktivno protivljenje Evropske komisije.

Ukrajina je 17. jula obustavila tranzit nafte kompanije Lukoil preko svoje teritorije u Mađarsku i Slovačku jer je ova kompanija stavljena na crnu listu Kijeva. Snabdijevanje ovih zemalja energentima iz Rusije se odvija preko gasovoda "Družba", koji prolazi preko teritorije Ukrajine.