latinica  ћирилица
01/08/2024 |  07:25 ⇒ 09:13 | Autor: TANЈUG

Teroristi optuženi za 11. septembar priznali krivicu i izbjegli smrtnu kaznu

Trojica muškaraca optužena da su pomogli u planiranju terorističkih napada 11. septembra uključujući i navodnog organizatora Halida Šeika Mohameda, sklopili su sporazume o priznanju krivice koji će im omogućiti da zaobiđu smrtnu kaznu, prenio je Njujork post pozivajući se na neimenovane izvore.
Zatvor u Gvantanamu (Foto: EPA/RANDALL MIKKELSEN) -
Zatvor u Gvantanamu (Foto: EPA/RANDALL MIKKELSEN)

- Uprava za sazivanje vojnih komisija sklopila je pretpretresne sporazume sa Halidom Šeikom Mohamedom, Validom Muhamedom Salihom Mubarakom Bin 'Atašem i Mustafom Ahmedom Adamom al Havsavijem, trojicom saoptuženih u slučaju 11. septembra koji se održava u zalivu Gvantanamo - potvrdio je portparol Kancelarije vojnih komisija (OMC).

Optuženi za terorizam biće pošteđeni smrtne kazne kao dio sporazuma o priznanju krivice.

OMC je naveo da konkretni uslovi i odredbe pretpretresnih sporazuma nisu odmah dostupni. Ugovori bi trebalo da budu zvanično objavljeni danas a izricanje presuda biće obavljeno u zalivu Gvantanamo.

Trojica optuženih terete se za pružanje obuke, finansijske podrške i druge pomoći teroristima koji su oteli putničke avione i oborili ih na Svjetski trgovinski centar, Pentagon i polje u Šenksvilu u Pensilvaniji, 11. septembra 2001. godine.