latinica  ћирилица
01/08/2024 |  07:30 | Autor: TANЈUG

Bivši predsjednik Gvineje osuđen na 20 godina za naručivanje masakra na stadionu

Bivši predsjednik zapadnoafričke države Gvineje Musa Dadis Kamara proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti jer je nadgledao masakr na stadionu i masovno silovanje prodemokratskih demonstranata prije 15 godina.
Musa Dadis Kamara (Foto: EPA/STR) -
Musa Dadis Kamara (Foto: EPA/STR)

Suđenje bivšem predsjedniku, kapetanu Musi Dadisu Kamari, kao i još 11 drugih, uključujući bivšeg šefa predsjedničke garde, vladine ministre i bezbjednosne zvaničnike, viđeno je kao test za region u pozivanju vojnih vladara na odgovornost.

Kamara je osuđen na 20 godina zatvora, a poručnik Abubakar Dijakite, bivši šef predsjedničke garde, osuđen je na 10.

Sudija je proglasio krivim još šest optuženih, a četvoricu oslobodio, uključujući bivšeg ministra zdravlja, prenosi Njujork tajms.

- Musa Dadis Kamara proglašen je krivim za zločine protiv čovečnosti na osnovu komandne odgovornosti - rekao je sudija Ibrahima Sori Tunkara.

Masakr, koji je traumatizirao jednu generaciju Gvinejaca, dogodio se 28. septembra 2009, kada su prodemokratski demonstranti održali masovni protest na stadionu u Konakriju protiv Kamare, koji je preuzeo vlast u državnom udaru.

Optužen je da je nadgledao masakr, u kojem je stotine pripadnika snaga bezbjednosti upalo na stadion i otvorilo vatru na demonstrante.

Pored ubijenih, stotine ljudi je ranjeno, a najmanje 109 žena je silovano ili seksualno napadnuto, neke palicama i bajonetima, prema iskazima svjedoka i istrazi Ujedinjenih nacija iz 2009. godine.

Tijela onih koji su pokušali da pobjegnu ili se sakriju pronađena su razbacana po terenu stadiona i oko njegovih kapija, zidova i svlačionica.

Nakon toga, snage bezbjednosti su pokušale da prikriju masakr, zakopavajući tijela u masovne grobnice i zapečativši stadion, navodi Hjuman rajts voč.