latinica  ћирилица
01/08/2024 |  09:19 ⇒ 09:19 | Autor: SRNA

Vesić: Vlada ne planira eksproprijaciju za potrebe rudnika litijuma Rio Tinta

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić odbacio je tvrdnje dijela opozicije da Vlada Srbije planira eksproprijaciju za potrebe rudnika litijuma kompanije Rio Tinto.
Goran Vesić (foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Goran Vesić (foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

On je istakao da, prema Zakonu o eksproprijaciji, državni organi ne mogu da izvrše eksproprijaciju za račun privatne kompanije, kao i da je nemoguće utvrditi javni interes za izgradnju bilo kakvog objekta privatne kompanije.

Vesić je pojasnio da javni interes može da se utvrdi samo za puteve ili željeznicu, što takođe podrazumijeva važeći Zakon i eksproprijaciji, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Tako da, dodao je on, ako je privatnoj kompaniji potrebna zemlja za izgradnju objekata u funkciji proizvodnje, za taj objekat ne može da se utvrdi javni interes, već kompanija ima mogućnost da tržišno kupi zemljište ako vlasnici žele da ga prodaju.

Vesić je izjavu opozicionog narodnog poslanika Vojislava Mihajlovića "da Vlada Srbije planira eksproprijaciju za potrebe planiranog rudnika litijuma kompanije Rio Tinto" okarakterisao kao širenje lažnih vijesti.