latinica  ћирилица
01/08/2024 |  10:02 ⇒ 11:35 | Autor: SRNA

Banjaluka: Za šest mjeseci zabilježeno 55.766 dolazaka i ostvareno 82.172 noćenja

Najveći grad Republike Srpske za šest mjeseci ove godine posjetilo je 55.766 turista, a ostvareno je 82.172 noćenja, rečeno je Srni u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka.
Hram Banja Luka - Foto: RTRS
Hram Banja LukaFoto: RTRS

Viši stručni saradnik za odnose sa javnošću u ovoj organizaciji Branka Branković istakla je da je riječ o zvaničnoj statistici, dodavši da ona poodavno u Banjaluci varira i da ne pokazuje stvarne podatke koliko je bilo noćenja i dolazaka.

- Јa bih stavila fokus na noćenja zato što su ona profitabilnija i turisti ostaju jednu, dvije ili tri noći.Tu je pansionska i vanpasionska potrošnja - kaže Brankovićeva.

Ona je navela da su Slovenci i dalje u vrhu u broju dolazaka i noćenja i oni su, kako kaže Brankovićeva, ekonomični turisti i gosti.

- U junu, julu i avgustu u Banjaluci ne bi trebalo da dođe do nekog velikog pada, možemo reći da su generalno približno u odnosu na prethodnu godinu - rekla je Brankovićeva.

Ona je dodala da se očekuje da će Banjaluka u jesen i zimu biti mnogo posjećenija.

- Nema nekih velikih odstupanja. Zvanična statistika jeste zvanična, ali još ima dosta iznajmljivanja stana na dan u sivoj zoni uopšte, a činjenica je da registrovani hoteli, moteli i smještaji ne prijavljuju sve goste. Ne možemo se žaliti u ovom smislu i turistička slika će se krajem godine popraviti i poravnati, ako ne biti veća, onda će barem biti ista - navela je Brankovićeva.

Ona je istakla da Banjaluka više nije sezonska destinacija i da je zadnjih desetak godina cjelogodišnja turistička destinacija.

Brankovićeva je navela da stranci prednjače ispred domaćih gostiju i kada su u pitanju dolasci i kada su u pitanju noćenja, navodeći da je za šest mjeseci zabilježeno 35.618 dolazaka stranih turista i 19.904 dolazaka domaćih gostiju.

Ona je navela da su strani turisti za šest mjeseci ostvarili 55.766 noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 26.406 noćenja.

Kada je riječ o broju noćenja, ona je ocijenila da je ta brojka barem 2,5 puta veća nego što statistika prikazuje.

Brankovićeva je istakla da Banjaluku u sve većem broju posjećuju turisti iz zemalja koje su povezane avio-linijama sa Banjalukom.

- Primjetan je i veći broj turista iz azijskih zemalja, upravo zbog povezanosti sa beogradskim aerodromom - dodala je Brankovićeva.

Brankovićeva je istakla da je Banjaluka po broju dolazaka i dalje prvi grad u Republici Srpskoj, a četvrta turistička destinacija po broju noćenja.