latinica  ћирилица
01/08/2024 |  10:33 ⇒ 10:33 | Autor: SRNA

Crnković: Ekološka agresija na rijeku Unu

Predsjednik Udruženja "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković smatra da ekološka agresija na rijeku Unu dobija sve veće razmjere.
Mario Crnković - Foto: RTRS
Mario CrnkovićFoto: RTRS

Crnković je rekao da je, nakon ideje da se radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" odlaže uz rijeku Unu, došla i zamisao da se uz rijeku Unu, na području Trgovske gore, odlažu i drugi opasni otpadi koji nastaju na teritoriji Hrvatske.

- Kao da sve to nije dovoljno, ovih dana svjedočimo napadu na samo područje izvora rijeke Une. Bez kompletirane dokumentacije, bez procjene uticaja na životnu sredinu kao i zaštićena područja, mehanizacija devastirajući obalu napreduje ka rijeci - rekao je on.

Crnković je rekao da je tužno, ali i vrijedno divljenja vidjeti žene iz Srba i Donje Suvaje koje su stale pred bager i svojim tijelima branile Unu.

- To je hrabrost, tako se voli i brani jedna od najljepših rijeka ovog dijela Evrope. Lokalno stanovništvo nije samo, desetine ekološki orijentisanih organizacija iz regije su se već deklarisale po pitanju ove teme i stoje u odbrani rijeke Une - kaže on.

Crnković smatra da je ogroman teret na lokalnom stanovništvu koje je obespravljeno propustima nadležnih u Hrvatskoj i sporim djelovanjem inspekcijskih tijela.

- Una se mora odbraniti, previše je loših ljudi i loših ideja koji napadaju krajišku ljepoticu, kako na nelegalnim projektima tako i sa opasnim otpadima. Braniti Unu doslovno znači braniti pravo na život. Una je dio našeg indentiteta i u skladu sa tim, pobjeda građana nad krupnim kapitalom je već sada neizbježna - poručio je on.