latinica  ћирилица
01/08/2024 |  10:56 ⇒ 13:01 | Autor: RTRS

U narednim danima obilježavanje tri događaja od republičkog značaja (VIDEO)

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova u narednim danima biće obilježene 83 godine od zločina NDH nad Srbima u Šušnjaru kod Sanskog Mosta i Prebilovcima kod Čapljine, te zajedno sa Odborom Vlade Srbije Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U Šušnjaru će sutra biti obilježene 83 godine od stradanja 5.500 ubijenih Srba u zločinu koji ima sve elemente genocida, počinjenog početkom avgusta 1941. godine, rekao je pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu i zaštitu civilnih žrtava rata Republike Srpske Nebojša Vidaković.

Obilježavanje ovog događaja od republičkog značaja počeće služenjem liturgije u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu.

Nakon toga u Memorijalnom kompleksu Šušnjar planirano je služenje parastosa ubijenim, a zatim i polaganje vijenaca i cvijeća na centralni spomenik, te obraćanje zvaničnika.

U naselju Milin Birt predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik žrtvama ustaškog terora.

Vidaković je rekao da će u ponedjeljak i utorak, 5. i 6. avgusta, biti obilježene 83 godine od stradanja Srba u zločinu NDH nad mještanima Prebilovaca.

U Hramu Hristovog vaskrsenja u Prebilovcima će 5. avgusta biti služeno praznično večernje bogosluženje, a potom u Domu kulture otvorena stalna izložbena postavka.

Sutradan, 6. avgusta, u ovom hramu je planirano praznično jutrenje, Sveta arhijerejska liturgija, a potom i svečana trpeza ljubavi.

Odbor Vlade Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, u saradnji sa Odborom Vlade Republike Srpske, domaćin je obilježavanja Dana sjećanja na prognane i stradale Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", u subotu, 3. avgusta, u Loznici.