latinica  ћирилица
01/08/2024 |  11:04 | Autor: SRNA

Matvijenko: Neće biti nikakvih teritorijalnih ustupaka

Ne smije i neće biti teritorijalnih ustupaka u Donbasu i Novorusiji, koji su dio Rusije, rekla je danas predsjednik Savjeta Ruske Federacije Valentina Matvijenko.
Valentina Matvijenko - Foto: Ustupljena fotografija
Valentina MatvijenkoFoto: Ustupljena fotografija

- Novi, prisajedinjeni regioni, Luganska i Donjecka Narodna Republika, regioni Zaporožje i Herson sada su integralni dio Rusije, što je navedeno i u Ustavu - izjavila je Matvijenko, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema njenim riječima, Ustav Ruske Federacije zabranjuje odvajanje teritorije Rusije i to je nešto što svima treba da bude poznato te da neće i ne smije biti bilo kakvih teritorijalnih ustupaka sa ove četiri prisajedinjene teritorije.

U Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici od 23. do 27. septembra 2022. godine održani su referendumi, te u regionima Zaporožje i Herson.

Velika većina stanovništva podržala je taj korak i 30. septembra iste godine ruski predsjednik Vladimir Putin i lideri četiri regiona potpisali su sporazum o prisajedinjenju nakon čega je usljedila ratifikacija koju je ruski lider potpisao 4. oktobra.