latinica  ћирилица
01/08/2024 |  11:40 ⇒ 11:40 | Autor: RTRS

Pale: Početak gradnje nove toplane počinje za dva mjeseca

Nadzorni odbor smijenio je na jučerašnjoj sjednici v.d. direktora Komunalnog preduzeća ”Gradske toplane” Borisa Gojkovića i na njegovo mjesto postavila Milana Dragaša. Do promjena na čelu ovog preduzeća, čiji je osnivač Opština Pale, došlo je zbog poslovnih gubitaka u iznosu od 1.200.000 konvertibilnih maraka, zbog čega nije usvojen izvještaj o poslovanju koji je podnio Gojković.
Toplana u Palama - Foto: RTRS
Toplana u PalamaFoto: RTRS

Novo rukovodstvo na čelu sa Dragašem ima zadatak da racionalizuje poslovanje, saniraju dugogodišnje gubitke i riješi probleme koje prethodno rukovodstvo tog preduzeća nije uspjelo u mandatu dugom tri godine.

Prioritet je početak izgradnje nove toplane u roku od dva mjeseca na novoj lokaciji na periferiji Pala.

To je i najvažniji posao za skupštinsku većinu u Opštini Pale, nakon dugog niza godina u kojem je zastarjeli pogon toplane, izgrađena još 1974. godine prouzrokovao značajno zagađenje u gradu, što je predstavljalo problem za većinu građana opštine. Realizaciju i koordinaciju između međunarodnih finansijskih institucija i Vlade Republike Srpske, sprovodiće poseban tim na čelu sa načelnikom i stručnjacima iz oblasti energetike i finansija, kako iz Opštine Pale, tako i iz regiona.

- Osim saniranja poslovnih gubitaka koji su iznosili 800.000 KM prije tri godine, kada je na čelo preduzeća stupio v.d. direktora Boris Gojković, a koji su u međuvremenu povećani na današnjih 1.200.000 maraka, potrebno je krenuti sa realizacijom novih projekata i osavremenjavanjem poslovanja. Toplana trenutno snabdijeva svega 600 domaćinstava i ukupno 60.000 kvadratnih metara prostora u Palama centralnim grijanjem, što je nedovoljno za opštinu sa više od 20.000 stanovnika - izjavio je Boško Јugović, načelnik opštine Pale.

Kako je naveo, u preduzeću u kojem su zaposlena 22 radnika, neophodno je sprovesti modernizaciju postrojenja, budući da je zgrada sagrađena prije pola vijeka, a kao toplana funkcioniše od 1996. godine, sa pogonom na drvenu sječku.

- Toplana predstavlja crnu ekološku tačku u srcu grada. Zadatak novog rukovodstva je da započne realizaciju projekta izmještanja stare toplane i izgradnju novog postrojenja, koje će omogućiti povećanje broja korisnika grijanja, kao i smanjenje troškova i veću energetsku efikasnost. Izgradnja novog postrojenja sa savremenom kotlarnicom, koja će raditi i na gas i na drvenu sječku, na periferiji grada, na lokaciji prema ”Famosu”, gdje je predviđena i izgradnja gasovoda, počeće u roku od dva mjeseca - najavio je Јugović.

Kako je naglasio, na mjestu stare toplane u centru Pala, koja će biti srušena, biće izgrađeni novi sadržaji, predviđeni novim Regulacionim planom Opštine, što će nakon dugog niza godina ekološki ”ozdraviti” ovaj dio grada, posebno u zimskim mjesecima i omogućiti građanima da kvalitetno žive i provode vrijeme u centru.

Јugović je dodao da je planirano da izgradnja nove toplane bude završena do jeseni 2025. godine što će omogućiti da uoči zimske sezone ovo postrojenje zagrije radijatore u više stotina novih domaćinstava i korisnika.

Projekat će biti finansiran iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), uz podršku Vlade Republike Srpske.