latinica  ћирилица
01/08/2024 |  11:54 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

Najtopliji jul u Banjaluci otkad se vrše mjerenja

Јul mjesec ove godine bio je najtopliji u Banjaluci otkad se vrše mjerenja.
Najtopliji jul u Banjaluci (Foto: rhmzrs.com) -
Najtopliji jul u Banjaluci (Foto: rhmzrs.com)

- Јul 2024. bio je vrlo topao u cijelom regionu. Sa srednjom mjesečnom temperaturom u Banjaluci od 25,6 stepeni Celzijusovih ovo je bio najtopliji jul od kad se vrše mjerenja. Zabilježena je i pojava najvećeg broja tropskih noći i dana u julu - saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Iz ovog zavoda navode da je od deset najtoplijih mjeseci jula, čak devet iz perioda poslije 2000. godine.

Tokom većeg dijela jula bilo je toplo, a sredinom mjeseca vrlo topao vazduh sa sjevera Afrike zahvatio je Balkan. Toplotni talas je trajao 15 dana i u periodu od 5. do 19. jula temperatura u Banjaluci je svakog dana prelazila iznad 30 stepeni i ovi dani bili su tropski.

Ukupno je u julu u Banjaluci registrovana pojava 26 tropskih dana (dani sa temperaturom iznad 30 stepeni) i to je najveći broj tropskih dana u julu (prethodni najveći broj tropskih dana je iznosio 25 i registrovani su u julu 2015. i 2022. godine). Јedini mjesec sa pojavom većeg broja tropkih dana je bio avgust 2012. kada je temperatura tokom 27 dana prelazila 30 stepeni, navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Dodaje se da apsolutno maksimalna temperatura za jul nije dostignuta, ali je i pored toga ovo bio najtopilji jul od kada se vrše mjerenja.

Apsolutni maksimum za jul iznosi 41,6 stepeni Celzijusovih i izmjeren je 2013. godine, a ovog jula maksimalna temperatura je iznosila 37,5 stepeni.

Posebno je zanimljiva pojva tropskih noći (minimalna temperatura iznad 20 stepeni tokom cele noći). Prethodno najveći broj tropskih noći u jednom mesecu u Banjaluci bio je šest u julu 2010. a ove godine je registrovana pojava čak 16 tropskih noći. Broj tropskih noći u julu 2024. je čak veći od godišnjeg maksimuma za broj tropskih noći koji je do sad iznosio 10, navedeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.