latinica  ћирилица
01/08/2024 |  14:16 ⇒ 14:59 | Autor: TANЈUG

Apelacioni sud potvrdio izručenje Do Kvona Јužnoj Koreji

Apelacioni sud Crne Gore je potvrdio rješenje Višeg suda u Podgorici u dijelu u kojem je odbijeno izručenje južnokorejskog državljanina Hjong Do Kvona po zamolnici SAD.
Do Kvon (Foto: EPA-EFE/Boris Pejovic) -
Do Kvon (Foto: EPA-EFE/Boris Pejovic)

Iz Apelacionog suda je saopšteno da je odluka kojom se odobrava izručenje Јužnoj Koreji pravnosnažna.

- Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku državljanina Republike Koreje okrivljenog Kvon Do Hjonga, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Republike Koreje, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi SAD. Protiv navedenog rješenja nije bilo žalbe, pa je odluka Višeg suda u Podgorici u dijelu u kojem je dozvoljeno izručenje u skraćenom postupku po molbi Republike Koreje pravnosnažna - navodi se u saopštenju.

“Kralj kripto valuta“ Do Kvon nalazi se u prihvatilištu za strance u Crnoj Gori od 23. marta nakon odslužene četvoromjesečne kazne zatvora na koju je osuđen zbog falsifikovanja ličnih isprava.

On je sa saradnikom uhapšen na aerodromu u Podgorici sa lažnim pasošem 23. marta prošle godine kada su sa tim dokumentima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Prema ranijem saopštenju Višeg suda, Do Kvona Јužna Koreja potražuje zbog krivičnog djela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenje javne ponude.