latinica  ћирилица
01/08/2024 |  14:19 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

Građani: Na djelu betonizacija Kupusišta; Stanivuković: Biće izgrađena betonska staza, drveće ostaje

Iako je inspekcija obilazila radove na izgradnji parka u Banjaluci na lokaciji Kupusišta i iako građani kažu da je riječ o betonizaciji zelene površine, gradonačelnik Draško Stanivuković tvrdi da će zelenilo ostati i u novom parku i da nijedno stablo neće biti uklonjeno ili oštećeno.
Stanivuković sa građanima na lokaciji Kupusišta - Foto: RTRS
Stanivuković sa građanima na lokaciji KupusištaFoto: RTRS

Stanivuković, koji je danas obišao nezadovoljne građane okupljene u parku, rekao je da će biti izgrađena betonska staza, da će drveće ostati i da će biti postavljene instalacije u obliku ćiriličnih slova, tvrdeći da će budući Ćirilični park biti jedna od najljepših zelenih oaza u centru.

On je istakao da se svi radovi provode u skladu sa propisima.

S druge strane, nezadovoljni građani tvrde da se radi o nelegalnoj gradnji i poručuju da ne žele betonizaciju ove zelene gradske površine.

- Tražimo da se park vrati u prvobitno stanje. Smatramo da se vodi nelegalna gradnja. Regulacioni plan je od danas na javnom uvidu, a oni već kopaju - rekao je Dario Adamov, član Odbora za zaštitu Kupusišta.

On je rekao da su građani za uređenje parka koje podrazumijeva sadnju drveća, postavljanje novih klupa i kanta za smeće, a ne za beton, poručujući da se park gradi, a ne sadi.

Sanda Vukojević, takođe član Odbora za zaštitu Kupusišta, kaže da je vještak šumarske struke nazvao radove na gradnji novog parka "malim ekocidom". 

Vukojevićeva tvrdi da Grad nema potrebne dozvole da na lokaciji Kupusišta vrši bilo kakve građevinske intervencije, dodajući da ova lokacija nije adekvatna za predviđene skulpture.

- Ovaj park ne može da podnese 30 instalacija, skulptura visine iznad dva metra i širine od metar do dva - rekla je ona.