latinica  ћирилица
01/08/2024 |  14:38 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Besplatni udžbenici za 43.870 učenika u Srpskoj

Besplatni udžbenici biće obezbijeđeni za 43.870 osnovaca u Republici Srpskoj, što je 53 odsto ukupnog broja učenika koji pohađaju osnovno obrazovanje, a u budžetu za ovu godinu planirano je 5.720.000 KM za te namjene, rečeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.
Udžbenici - Foto: RTRS
UdžbeniciFoto: RTRS

Resorno ministarstvo od školske 2007/2008. godine obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, a iz godine u godinu je sve više kategorija đaka koji primaju ovaj vid pomoći.

Udžbenici su prošle godine obezbijeđeni svim učenicima prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, učenicima osnovnih škola i osnovnih muzičkih škola koji su pobjednici republičkog takmičenja u prethodnoj školskoj godini, đacima od petog do devetog razreda osnovnih škola koji su treće i naredno dijete u porodici sa troje i više djece, kao i đacima od petog do devetog razreda osnovnih škola koji su korisnici prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica i djeci korisnicima prava na ličnu invalidninu, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Osim udžbenika koje obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete i kulture za ove kategorije učenika, Ministarstvo porodice, omladine i sporta obezbjeđuje udžbenike za odlične đake od petog do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece.

Ministarstvo prosvjete i kulture potpisalo je sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta protokol o saradnji s ciljem definisanja obaveza po pitanju obezbjeđivanja udžbenika za školsku 2024/2025. godinu.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je 6. marta 2019. godine zaključke koji se odnose na obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola i za socijalno osjetljive kategorije učenika koji pohađaju osnovnu školu u Republici Srpskoj.

- Rukovođeni time iz godine u godinu povećavamo obuhvat djece kojima se obezbjeđuju besplatni udžbenici, tako da se od prošle godine besplatni udžbenici obezbjeđuju i učenicima od petog do devetog razreda osnovnih škola koji su korisnici prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica i djeci korisnicima prava na ličnu invalidninu, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti - naveli su u Ministarstvu.

Takođe, gradovi i opštine u skladu sa mogućnostima obezbjeđuju besplatne udžbenike određenom broju učenika osnovnih škola.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola za školsku 2024/2025. godinu.