latinica  ћирилица
01/08/2024 |  15:23 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Vidović: Projektovan okvirni budžet za naredne tri godine zasnovan na rastu BDP-a (VIDEO)

Projektovan okvirni budžet za naredne tri godine je baziran na rastu BDP od 2,7 odsto u 2025. godini pa do 3,3 odsto koliko je planirano u 2027. godini, izjavila je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović na konferenciji za novinare. 
Zora Vidović - Foto: RTRS
Zora VidovićFoto: RTRS

Prema njenim riječima, "projekcija je da će prosječna inflacija biti 2,2 odsto, dok će u 2027. godini biti 1,9 odsto".

- Do 2027. godine imaćemo suficit u budžetu od 266 miliona KM. Na taj način će se konsolidovati budžet koji je bio u deficitu od perioda pandemije virusa korona. Privredni ambijent Srpske najpovoljniji je u regionu, a dokaz za to su privrednici koji iz Evrope investiraju u Srpsku - rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je naglasila da "stavljanje kompanija na crnu listu OFAK-a nanosi štetu jer je 800 radnika ostalo bez posla".

- To je nezmislivo da ostavljate ljude bez sredstava i plate. Nalazićemo rješenje za te radnike. Pohvalno je što su se pojedini već javili da će pomoći kada je riječ o zbrinjavanju radnika. Sa sankcionisanim kompanijama ranije su potpisani ugovori, ali neće doći do zastoja ili problema u sistemu funkcionisanja, kao što je proces fisklaizacije u Republici Srpskoj. Riječ je o konzorcijumu od tri firme. Kase su obezbijeđene i kupljene i taj posao će biti završen - poručila je Vidovićeva.

Vidovićeva je istakla da "Republika Srpska ispunjava sve obaveze te da nije bilo kašnjenja kada je riječ o isplati duga".

- Ove godine je vraćeno 450 miliona KM više nego što se Srpska zadužila. Plate, penzije, borački dodatak i socijalna davanja prioritetne su u budžetu i to se izvršava redovno i uredno. Nemamo problema - rekla je Vidovićeva.

Komentarišući oglašavanje američke Ambasade o stanju finansija u Srpskoj Vidovićeva je naglasila da je riječ o neistinitim i zlonamjernim objavama.

- Čudi me da jedna ambasada iznosi takve stvari. Pitati gdje je potrošen novac je smiješno. Naš budžet je na svim stranicama koje su dostupne javnosti. I prošle godine smo vratili više kredita nego što smo se zadužili. Ružno je da se takvi komentari puštaju u medije. To je nepovezano. Bilo koji ekonomista koji to pročita konstatovaće da to nema smisla. Riječ je o pritiscima da bi se uznemirio narod plasiranjem neistinitih informacija, a sve dolazi pred izbore. Njihova je želja da SNSD što lošije prođe na izborima, ali mislim da će biti obrnuto - istakla je Vidovićeva.