latinica  ћирилица
01/08/2024 |  18:21 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Inviktus tehnolodži grupa potpisala ugovore sa radnicima sankcionisane Infiniti grupe (VIDEO)

Danas je počela sa radom Inviktus tehnolodži grupa, nova kompanija koja je potpisala ugovore sa radnicima nekadašnje Infiniti grupe, koja se našla na listi sankcionisanih od strane američke administracije.
Inviktus - Foto: RTRS
InviktusFoto: RTRS

Zbog sankcija i pritisaka Sjedinjenih Američkih Država otežano je poslovanje pravnih i fizičkih lica. Stručnjaci upozoravaju - posljedice sankcija mogle bi se osjetiti i van granica Republike Srpske.

Osnivanjem Inviktus tehnolodži grupe oko 200 bivših zaposlenika Infiniti grupe nastaviće da ostvaraju pravo na rad i prihode koje im je zbog američkih sankcija bilo ugroženo.

Direktor novoosnovanog Inviktus-a Bojan Vujić poručio je da su kvalitetni radnici najveći kapital kompanije, koja poslovanje počinje od nule.

- U ovoj fazi nam je jako važno bilo da potpišemo ove ugovore sa zaposlenima, da ih zadržimo ovdje, da nigdje ne idu. Da nastavimo zajednički da sarađujemo, a naredni koraci na koje ćemo biti fokusirani jeste uspostavljanje poslovanja na svim ostalim tržištima na kojima smo i do sad poslovali - izjavio je Vujič.

Američka administracija je svojim sankcijama ugrozila egzistenciju nekoliko stotina porodica. Ne mareći za posljedice na život običnog čovjeka, OFAK lista se produžavala.

Iz Područne privredne komore Banjaluka poručuju da je ugrožen čitav poslovni ambijent.

- Dugoročno predstavlja velike probleme i za državu jer stvaraju se određeni procesi koji su u ovom momentu započeti, a ti procesi su bili na neki način provođeni od strane sankcionisanih firmi, i država je objektivno u problemu kako da te procese završi - istakao je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić. 

Nisu marili za posljedice, kao što ni američkim kompanijama nije smetao prihod ostvaren kroz poslovanje sa sankcionisanim firmama iz Republike Srpske.

Američkoj ambasadi trn u oku su ugovori koje su sankcionisane kompanije potpisale sa Vladom Srpske, a ne spominju benefite koje su američke kompanije ostvarile kroz realizaciju tih projekata, kaže Vujić.

- Na bazi saradnje s američkim kompanijama naše kompanije su platile skoro 25 miliona maraka, što je skoro pola od onoga koliko se navodi u objavi američke ambasade. U istom tom periodu objavljen je 101 tender gdje u naslovu nabavke eksplicitno stoji naziv američke kompanije koja jedino može da izvši isporuku onoga što se traži u tom tenderu - napomenuo je Vujić. 

Kako se slične stvari ne bi događale, Evropska unija pronašla je mehanizam zaštite za svoja preduzeća pod američkim sankcijama.

Uredba poznata pod nazivom "Blokirajući zakon" trebala bi da bude jedna od zakonodavnih reformi koje BiH sprovodi na putu ka EU, kaže Siniša Pepić, stručnjak za ekonomsku diplomatiju.

- Taj zakon podrazumijeva da svaka država EU, ukoliko njen privredni subjekt bude sankcionisan od strane SAD, da se ta država može pozvati na uredbu 2271/96 i tako onemogućiti primjenu sankcija SAD - objasnio je Pepić. 

Pepić kaže da posljedice sankcija kompanijama u Srpskoj osjete i partneri u Evropskoj uniji.

Uskoro, dodaje Pepić, posljedice će osjetiti i oni koji likuju zbog sankcija, kada se u zajednički budžet BiH iz Srpske bude slijevalo manje novca.