latinica  ћирилица
01/08/2024 |  19:15 ⇒ 21:15 | Autor: RTRS

Đokoviću prvi set, polufinale veoma blizu

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković četvrti put u karijeri stigao je na tri koraka od olimpijskog zlata. Nakon Pekinga 2008, Londona 2012. i Tokija 2021, igraće u četvrtfinalu olimpijskog turnira i u Parizu, i to protiv Grka Stefanosa Cicipasa - na Stadionu "Filip Šatrije".
Novak Đoković (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs) -
Novak Đoković (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs)

Sigurnom igrom Novak je održao svoj servis, i tako došao do prvog seta (6:3). Set lopta je bila fantastična, najljepši poen na meču. Đoković je na pola puta do polufinala.

Dobro je počeo Novak, stisnuo je Grka na njegov servis. Cicipas se izvukao prvi put, ali drugi put nije bilo spasa, Novak dolazi do brejka i onda potvrđuje svoj servis za sigurno vodstvo u prvom setu 4:1.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Đoković je turnir u Parizu započeo rutinskom pobedom protiv Australijanca Metjua Ebdena (2:0), kojem je prepustio samo jedan gem, u drugom kolu je savladao Španca Rafaela Nadala (2:0), a u osmini finala Dominika Kepfera iz Njemačke, takođe bez izgubljenog seta - 2:0.

Ni Cicipas nije prošao mnogo trnovitiji put do četvrtfinala. Započeo ga je trijumfom protiv Belgijanca Zizua Bergsa (2:1), mada je drugi set izgubio sa 6:1, potom je pobijedio Britanca Danijela Evansa (2:0), a u osmini finala i Sebastijana Baeza iz Argentine (2:0).

Đoković i Cicipas će 14. put biti sa suprotnih strana mreže. Srpski teniser vodi u pobjedama sa 11:2 i nije izgubio od Grka još od 2019. i četvrtfinala mastersa u Šangaju.

Ove godine još uvijek nisu odigrali međusobni duel, a posljednji put su se sreli u finalu Australijan opena prošle godine, kada je Đoković izašao kao pobjednik.

Cicipas nikada nije nadigrao Đokovića na šljaci, pa ni na mjestu na kojem danas igraju. Srbin ga je dva puta pobijedio na Rolan Garosu - u polufinalu 2020. i finalu 2021. godine, kada grčkom teniseru ni dva seta prednosti nisu bila dovoljna da podigne Kup musketara.

Pobjednik duela Đoković - Cicipas ide na Italijana Lorenca Musetija, koji je eliminisao aktulenog olimpijskog pobjednika Aleksandra Zvereva, sa 2:0, identičnim rezultatom u oba seta 7:5.

Polufinale je osigurao i drugi teniser svijeta Karlos Alkaraz, koji je bio bolji od Amerikanca Toma Paula (6:3, 7:6).