latinica  ћирилица
01/08/2024 |  19:20 ⇒ 20:15 | Autor: sputniknews.com

U Rusiju vraćeno osam ruskih državljana iz zatvora zemalja NATO-a

Osam državljana Rusije koji su bili privedeni i zatvoreni u nekoliko zemalja NATO-a vraćeno je u domovinu, saopštila je Federalna služba bezbjednosti Rusije.
Aerodrom u Ankari (foto: EPA-EFE/STR) -
Aerodrom u Ankari (foto: EPA-EFE/STR)

- Dana 1. avgusta 2024. godine, kao rezultat razmjene obavljene na aerodromu u Ankari (Turska), u domovinu je vraćeno osmoro državljana Rusije koji su bili pritvoreni i zatvoreni u nekoliko zemalja NATO-a, kao i maloljetna djeca - navodi se u saopštenju.

Služba navodi da su državljani Rusije razmijenjeni za grupu lica "koja su djelovala u interesu stranih država na štetu bezbjednosti Ruske Federacije".

Povratak državljana Rusije bio je moguć zahvaljujući sistematskom radu nadležnih državnih resora i stranih partnera.

Pres služba Kremlja nakon toga je saopštila da je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaze o pomilovanju razmijenjenih građana.

Na spisku pomilovanih lica su: Vilan Pol Nikolas, Lik Kevin Viktorovič, Gerškovič Evan, Voronjin Demuri Iljič, Kara-Murza Vladimir Viktorovič, Kurmaševa Alsu Hamidovna, Čaniševa Lilija Ajratovna, Ostanjin Vadim Valerjevič, Fadejeva Ksenija Vladislavovna, Skočilenko Alekandra Јurjevna, Јašin Ilja Valerjevič, Pivovarov Andrej Sergejevič i Orlov Oleg Petrovič.

Ruska strana zahvalna je predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku za gest dobre volje i pomilovanje njemačkog državljanina R. Krigera, osuđenog na smrt, i Moskva je takođe zahvalna rukovodstvu svih zemalja koje su pomogle u pripremi razmjene, ističe se u saopštenju.