latinica  ћирилица
01/08/2024 |  20:17 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Značajna karika u lacu zaštite proizovdnje voćarstva protivgradne mreže (VIDEO)

Savrmeno i intenzivno voćarstvo podrazumjeva i visok stepen zaštite proizvodnje. Značajna karika u lancu zaštite su i protivgradne mreže. Ove godine u okviru Pravilnika o kapitalnim investicijama u poljoprivredi postavljanje protivgradnih mreža sufinasirano je sa 70 odsto.
Voćarstvo - Foto: RTRS
VoćarstvoFoto: RTRS

Savremene protivgradne mreže imaju višestruku ulogu. Primarna je zaštita od gradonosnih padavina ali i ostale mjere zaštite nisu zanemarive.

- Adekvatna mreža koja štiti od grada ujedno u ovim ljetnim periodima kada vladaju velike vrućine i kada su visoke temperature štiti i od ožegotina - poručio je Dragan Zorić, voćnjak "Agro plus" Prijedor.

Iako imaju višestruk značaj u zaštiti, zbog visoke cijene koja je oko 62.000 maraka po hektaru, voćari se nerado odlučuju na ovu vrstu investicije.

- Najskuplja stavka su stubovi, žica, sajle i mreža koja mislim da nosi jednu četvrtinu do jednu trećinu investicije - rekao je Darko Milošević, voćar iz Lopara.

Ministarstvo poljoprivrede u okviru Pravilnika o sufinasiranju kapitalnih investicija podizanje protivgradneih mreža podržaće sa 70 odsto. Na ovaj procenat ne mogu računati voćari koji su do sada mreže podizali etapno.

- Mi za tako nešto moramo da dignemo kredit. Krediti su jako nepovoljni i jako je velika kamata a mnogi nemaju ni uslova da dobiju kredite čak ni komercijalne a kamoli IRB-ove ili iz Partner fonda - istakao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Za sufinasiranje postavljanja protivgradne mreže prvobitno se prijavilo preko 30 voćara u Srpskoj za koje je resorno ministarstvo predvidjelo oko 1,2 miliona maraka. Zbog nemogućnosti da obezbjede kompletna sredstva mnogi voćari su odustali. Prema podacima sa kojim raspolaže Udruženje voćara Republike Srpske ove godine nova protivgradna mreža će biti postavljena u 18 voćnjaka.