latinica  ћирилица
01/08/2024 |  20:44 ⇒ 23:36 | Autor: RTRS

Ilindansko zborovanje u mjestu Marićka kod Prijedora; Dodik: Važno očuvati narodnu tradiciju (FOTO/VIDEO)

Veoma je važno očuvati narodnu tradiciju, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na Ilindanskom zborovanju u mjestu Marićka kod Prijedora.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je naglasio da je "Marićka specifična zbog toga što ima jednu od najstarijih crkava izgrađenu na tradicionalan način od drveta u uslovima kada naš narod nije bio u uslovima da pravi neštoizdašno, ali se molio Bogu".

- To govori o tome da je ovdje snažna tradicija našeg identiteta jer kad imate crkvu i vjeru, kad se okupljate onda slavite naše srpsko ime i zato smo ovdje da to obilježimo. Јa sam svake godine ovdje. Večeras sam tu povodom Ilindana i svima želim sreću i zdravlje - poručio je Dodik. 

Milorad Dodik (Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Dodik je poručio da mu "ljubav, posvećenost i vjera našeg naroda u Republiku Srpsku daju neiscrpnu snagu".

- Oni su moj najveći pokretač. Ta ogromna energija srpskog naroda može se osjetiti na svakom koraku večeras na velikom narodnom zboru u Marićki uoči sutrašnjeg velikog praznika Svetog Ilije - napisao je Dodik na svom Iks nalogu.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor naglasio je da mu je drago što su se ljudi i ove godine okupili kod crkve Brvnara u Marićkoj.

- Želim da se okupljamo ne samo u Marićkoj i Prijedoru, već i širom Republike Srpske. To su naši običaji, naša istorija i tradicija i naš identitet. Siguran sam da će i buduće tradicije to nastaviti – rekao je Јavor.

Crkva Brvnara (Foto: RTRS)

Јavor je istakao da mu je drago što predsjednik Srpske Milorad Dodik svake godine dolazi na narodni zbor u Marićkoj.

- Zahvaljujući upravo predsjedniku Srpske koji je u mnogočemu pomogao ne samo Marićku nego i okolna sela i grad Prijedor, mi smo uspjeli da realizujemo mnoge projekte – naveo je Јavor.

Protonamjesnik Slaviša Pančić izjavio je da se unazad 40-50 godina veliki rboj vjernika okuplja u večernjim satima uoči Ilindana.

- Sa ovog svetog mjesta jedino mogu da pošaljem poruku svim ljudima da svako čuva svoju vjeru, svoju tradiciju, svoje pismo, i da se ne zamjerimo za neke male stvari. Ovo su mnogo ljepše i vrednije stvari. Hramovi nas uvijek pozivaju na mir - rekao je protonamjesnik Slaviša Pančić.

Crkva Brvnara (Foto: RTRS)

Podsjetimo, Ilindan se godinama tradicionalno proslavlja kod crkve brvnare u Marićki, gdje se okuplja veliki broj vjernika iz Prijedora i okoline.