latinica  ћирилица
01/08/2024 |  21:54 ⇒ 21:57 | Autor: SRNA

Održan "Ilindanski sabor folklora" u Mokrom kod Pala

U Mokrom kod Pala održan je prvi "Ilindanski sabor folklora", a brojna publika mogla je vidjeti raznovrsne koreografije kulturno-umjetničkih društva iz Han Pijeska, Srebrenice, Pala i Mokrog.
Pale, održan "Ilindanski sabor folklora" - Foto: SRNA
Pale, održan "Ilindanski sabor folklora"Foto: SRNA

U Osnovnoj školi nastupili su KUD-ovi "Romanijska vrela" iz Mokrog, "Mladost" sa Pala, "Sveti Pantelejmon" iz Han Pijeska, Srpsko Kulturno-umjetničko društvo "Sveti Despot Stefan Lazarević" iz Srebrenice i mladi guslari.

Organizator Sabora je KUD "Romanijska vrela" iz Mokrog, a predsjednik Vera Ćaćić izjavila je novinarima da je važno čuvanje narodne tradicije, jer je sve preplavljeno tehnologijom pa se malo pažnje daje kulturi i tradiciju.

- Naše društvo postoji od 2007. godine i bavi se čuvanjem i njegovanjem tradicije i običaja našega kraja. Imamo oko 100 mladih članova i, sudeći prema tome, kultura i tradicija Sarajevsko-romanijskog kraja neće biti zaboravljena - istakla je Ćaćićeva.

Ona je navela da su se sa koreografijama predstavili dječiji ansambli i pripremili su "Igre iz Šumadije", "Igre iz okoline Sarajevskog polja" i "Igre iz okoline Niša i iz Leskovca".

Član Udruženja i škole gusala "Sveti Petar Dabrobosanski" sa Pala Stefan Gavrilović rekao je da se predstavio sa pjesmom "Romanijo, junačka planino" u kojoj je satkan čitav Sarajevsko-romanijski kraj.

Umjetnički rukovodilac KUD-a "Sveti Pantelejmon " iz Han Pijeska Nemanja Bakmaz rekao je da je došao njihov najmlađi ansambl koji se predstavio sa "Igrama iz okoline Šumadije".

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da sva kulturno-umjetnička društva čuvaju narodnu tradiciju, što je za svaku pohvalu.

- Opština Pale podržava KUD "Romanijska vrela" koji postoji 17 godina, kao i sva društva koja ovdje egzistiraju, te guslarska društva i etno-grupe, jer svi oni prenose tradiciju srpskog naroda - istakao je Јugović.

Prvom "Ilindanskom saboru folklora" prisustvovali su poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, predsjednik Skupštine grada Istočnog Sarajeva Branko Koroman, te predstavnici javnog, kulturnog i političkog života opštine Pale i mnogobrojni građani.