latinica  ћирилица
02/08/2024 |  07:03 ⇒ 09:09 | Autor: RTS

Sedmi dan Igara u Parizu - Topićeva i Sinančević na borilištima, Đoković protiv Muzetija u polufinalu

Sedmog takmičarskog dana Olimpijskih igara u Parizu počinju nadmetanja atletičara i na borilišta će dvoje predstavnika Srbije - skakačica uvis Angelina Topić i bacač kugle Armin Sinančević. Novak Đoković od 19.00 časova igra protiv Italijana Lorenca Muzetija u polufinalu olimpijskog turnira, a na teren će i basketaši, i to dva puta u tri sata - protiv Letonije (19.05) i Poljske (22.05).
Olimpijske igre u Parizu (Foto: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT) -
Olimpijske igre u Parizu (Foto: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT)

Đoković u polufinalu protiv Muzetija i povrede koljena

Četvrti put u karijeri Novak Đoković će igrati u polufinalu olimpijskog turnira. Na korak je od medalje u Parizu, a da bi nastavio pohod ka najsjajnijoj moraće danas da savlada Italijana Lorenca Muzetija, trenutno 16. igrača na ATP listi.

Sve to pod uslovom da srpski teniser bude u stanju da u 19.00 časova izađe na parisku šljaku i da ga pobjeda nad Stefanosom Cicipasom (2:0) u četvrtfinalnom duelu nije koštala nove povrede kolena, kao što je nagovijestio u zabrinjavajućoj izjavi za RTS nakon meča u četvrtak.

Prije Grka, Đoković je turnir u Parizu započeo rutinskom pobjedom protiv Australijanca Metjua Ebdena (2:0), kojem je prepustio samo jedan gem, u drugom kolu je savladao Španca Rafaela Nadala (2:0), a u osmini finala Dominika Kepfera iz Nemačke, takođe bez izgubljenog seta - 2:0.

Lorenco Muzeti je u Pariz stigao samo dan nakon što je izgubio od Fransiska Serundola u finalu turnira u Umagu. To ga nije spriječilo da na Olimpijskim igrama naniže četiri trijumfa, bez izgubljenog seta - protiv Francuza Gaela Momfisa, Argentinca Marijana Navonea, Amerikanca Tejlora Frica i Aleksandra Zvereva iz Njemačke.

Đoković i Muzeti su se do sada sedam puta gledali preko mreže, a srpski teniser je samo jednom izgubio. Јedinu pobjedu nad Đokovićem Muzeti je upisao u osmini finala Monte Karla prošle godine, kada je slavio sa 2:1 u setovima (4:6, 7:5, 6:4).

Čak tri puta su igrali jedan protiv drugog ove godine i tri puta je Đoković bio bolji - u Monte Karlu (2:0), na Rolan Garosu (3:2) i u polufinalu Vimbldona (3:0).

Naročito uzbudljiv i nezaboravan bio je prvi susret dvojice tenisera na pariskoj šljaci pre tri godine, kada je Muzeti prva dva seta dobio u taj-brejku, nakon čega je osvojio samo jedan gem i na kraju predao meč pri vođstvu Đokovića od 4:0 u odlučujućem setu.

Teniseri, polufinale:

Petak:
13.30 Feliks Ože-Alijasim - Karlos Alkaraz
19.00 Novak Đoković - Lorenco Muzeti

Počinju atletska takmičenja, Srbija danas sa dva predstavnika

Na "Stadionu Francsuska" u Parizu počinju takmičenja u atletici. Srbiju će u atletskim disciplinama na Olimpisjkim igrama u Parizu predstavljati šest atletičara, a već danas će na borilišta Angelina Topić i Armin Sinančević.

Kvalifikacije u disciplini skok uvis na programu su od 10:15. Iako ima samo 19 godina i najmlađa je članica srpskog tima, Angelina Topić na prve Olimpijske igre izlazi kao aktuelna vicešampionka Evrope iz Rima.

Skakaće danas u prvoj od dve kvalifikacione grupe. Za plasman u finale moraće da preskoči letvicu postavljenu na 1,97 metara ili da bude među 12 najboljih od ukupno 32 takmičarke.

Večernji program je rezervisan za srpskog predstavnika u bacanju kugle Armina Sinančevića, koji će se večeras od 20.10 takmičiti u drugoj kvalifikacionoj grupi.

Debitovao je na Olimpijskim igrama u Tokiju, a prolaskom u finale i tada je pokazao da ima visoke ambicije. Da bi ponovo učinio isto moraće da baci dalje od 21,35 metara ili da završi među 12 takmičara sa najboljim hicem.

Milica Žabić na tatamiju, pune ruke posla za basketaše...

Prvu i još uvijek jedinu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama u Parizu osvojili su strijelci - Zorana Arunović i Damir Mikec u disciplini deset metara vazdušni pištolj - miks.

Priliku da im se pridruži među osvajačima olimpijskog odličja imaće danas džudistkinja Milica Žabić, predstavnica Srbije u kategoriji preko 78 kilograma. Protivnica u prvom kolu biće joj Italijanka Azija Tavano. Program na tatamiju počinje u 10.00 sati, a borba Žabićeve i Tavano sedma je po rasporedu.

Basketaši Srbije su u četvrtak upisali dvije veoma važne pobjede, a i danas će na teren dva puta, u svega tri sata. U 19.05 igraće derbi protiv Letonaca, aktuelnih olimpijskih šampiona i jedine još uvijek neporažene selekcije u Parizu, da bi od 22.05 uslijedio duel sa nezgodnim Poljacima.