latinica  ћирилица
02/08/2024 |  07:36 ⇒ 10:18 | Autor: SRNA

Kovačević: Dodik nosi sankcije jer odbija da se povinuje bilo čijem diktatu

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da su SAD uvele sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zato što odbija da se povinuje bilo čijem diktatu i insistira da se jasno čuvaju i štite prava srpskog naroda i Republike Srpske.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Ističući da američke sankcije nisu lična borba sa pojedincem nego sa Republikom Srpskom, Kovačević je negirao tvrdnje da je Dodik izolovan.

- On nije izolovan od svog naroda. On je neko ko godinama unazad na svim izborima dobija podršku naroda, srpskog naroda i svih građana Republike Srpske, neko ko ubjedljivo pobjeđuje - podsjetio je Kovačević.

On je dodao da će tako ostati i ubuduće jer Dodik i izabrani predstavnici SNSD-a ne rade ono što im kaže američki ambasador Majkl Marfi, nego ono što im je zadatak, a to je da štite narod koji ih je izabrao.

- I to ćemo da radimo bez obzira na bilo koju ličnu cijenu - rekao je Kovačević za TV "Alfa" .

On je naveo da američke sankcije protiv pojedinaca i preduzeća u Srpskoj imaju za cilj da guše Republiku Srpsku, da dovedu do toga da ljudi u Srpskoj ne mogu da primaju plate i penzije, ali to im neće proći.

- Ovo su sankcije protiv kompletne Republike Srpske, protiv svakog čovjeka u Srpskoj - svakog Srbina, Hrvata, Bošnjaka - istakao je Kovačević.

Komentarišući navode američke Ambasade u BiH da Srpska ne treba da riskira budućnost stanovnika u korist malog broja ljudi, Kovačević je rekao da je poruka toga da Republika Srpska ne treba da ispunjava ustavnu obavezu da su svi građani jednaki, nego da žrtvuje određene ljude za koje su iz Ambasade SAD rekli da treba da budu žrtvovani.

- Mi, kao društvo i kao ozbiljna država, štitićemo svakog čovjeka Republike Srpske - rekao je Kovačević, precizirajući da se to odnosi na sve, bez obzira na ime, vjersko, nacionalno ili bilo koje drugo opredjeljenje.

Na tvrdnju novinara da ne može govoriti da je Republika Srpska država već entitet, Kovačević je rekao da Srpska jeste entitet, ali da ima Agenciju za državnu upravu, da Ustav Srpske koji je usklađen sa Ustavom BiH kaže da predsjednik Republike izražava nacionalno i državno jedinstvo Republike Srpske, ističući da su tu stvari potpuno jasne.

Navodeći da Republika Srpska nema problem sa Ambasadom SAD, već da se radi o ostrašćenosti ambasadora Majkla Marfija, Kovačević je rekao da predstavnici Srpske nisu imali nikakvu namjeru da pokušaju da sjednu sa njim.

- Donijeli smo odluke kakve smo donijeli kada je u pitanju Majkl Marfi. Nama je jako žao što se taj čovjek ponaša na toliko neprofesionalan, nediplomatski, neodgovoran način prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, lažno to predstavljajući kao obračun sa jednim čovjekom - zaključio je Kovačević.

Podsjećajući da su prethodni ambasadori SAD u BiH imali korektne odnose sa najvišim zvaničnicima Srpske, Kovačević je izrazio nadu da će sa Marfijevim skorašnjim odlaskom i dolaskom njegovog nasljednika sadašnji loši odnosi biti popravljeni.